Zdravje > Aktualno
229 ogledov

Znanstveniki odkrili izvor depresije

Dekle Profimedias
Znanstveniki odkrili fizično izhodišče depresije.

Britanski in kitajski znanstveniki so pomočjo magnetne resonance (MRI) ugotovili, da se pri depresivnih ljudeh pojavlja nek tipični vzorec možganskega delovanja.

Rezultati magnetne resonance (MRI), s katero so merili aktivnost v možganih 900 prostovoljcev, so pokazali, da so občutki žalosti, nizke samopodobe, anksioznosti, praznine, brezupa in kronične utrujenosti povezani s delovanjem sprednjega levega režnja možganov (OFC), ki je povezan s pozitivnimi emocijami, motivacijo in socialno vključenostjo.

"Ko v tem delu možgan nastanejo motnje, že vsa vsaka manjša odločitev predstavlja velik problem," je v študiji, ki so jo objavili v znanstveni reviji Brain, pojasnil profesor Jianfeng Feng z britanske univerze v Warwicku. "Rezultati študije, ki smo jih povezali s številnimi podatki iz prejšnjih raziskav, so nam pomagali odkriti izvor depresije,  kar nam bo omogočilo učinkovitejše zdravljenje te resnični hude bolezni," je dejal omenjeni znanstvenik.

Med 900 udeleženci raziskave, je bilo okoli 400 obolelih z depresijo. Ob primerjavi rezultatov MRI obeh skupin se je pokazalo, da se vse dogaja v delu sprednjega levega režnja možganov (OFC), ki se aktivira, ko se nam zgodi nekaj dobrega, zaradi česar se tudi dobro počutimo. 

Pri udeležencih raziskave z diagnozo depresije se se je pokazalo, da ta del možganov ne dobiva dovolj signalov iz tako imenovanega hipokampusa, ki je nekakšni sistemski polnilnik v naših možganih, saj nam organizira informacije in uravnava spomin.

Ni povsem jasno, zakaj je tako, vendar znanstveniki predpostavljajo, da tisti, ki trpijo zaradi depresije, bolj zapleteno povezujejo pozitivne spomine.

Rezultati raziskave kažejo, da si zaradi povečane aktivnosti v bočnem delu OFC, gre za del možganov, ki je bolj bolj povezan z depresijo, strahom in izogibanju po socialnih stikih, ljudje lažje zapomnijo negativne izkušnje. Vse to pomeni, da se veliko težje počutijo dobro, saj zaradi slabega valovanja v levem predelu (OFC), težje obdelujejo vesele in lepe spomine. 

Ker petdeset odstotkov pacientov ne reagira na predpisane antidepresive, raziskovalci menijo, da bodo na osnovi te najnovejše raziskave kar hitro učinkovitejši pri zdravljenju bolezni, ki bo po opozorilih Svetovne zdravstvene organizacije že v kratkem drugi najpogostejši vzrok za nezmožnost dela, takoj za srčnimi boleznimi.

Komentarjev 7
  • Kromo Som 08:19 01.november 2016.

    Članek izpade tako, kot da je vzrok depresije v samih možganih, ne v človekovem življenju, ki oblikuje tudi njegovo notranje življenje, torej to, kar se dogaja v možganih. Razen, če ne obstajajo primeri depresivnih ljudi, ki so imeli idealno otroštvo, ...prikaži več imajo soliden socialni status, idealnega partnerja in srečno družino, dobro službo ali biznis, kupe denarja...

  • maresem 13:55 29.oktober 2016.

    Je pač eden od klečeplazcev, ki se sramuje svoje identitete.

  • razerznak 11:05 29.oktober 2016.

    zveni bol dramatično