Zdravje > Aktualno
301 ogledov

Znižali cene, a plačujemo več kot v tujini

Žilne opornice
1/3
Profimedias
UKC Ljubljana je znižal nabavne cene žilnih opornic, a še vedno jih plačujemo dvakrat dražje kot Finci.

UKC Ljubljana je znižal nabavne cene žilnih opornic na okoli 240 evrov z DDV. V primerjavi s cenami, kakršne za žilne opornice plačujejo FInci, je to še vedno enkrat dražje. Oddaja Tarča je namreč jeseni razkrila, da v finskem Tampereju žilne opornice tretje generacije kupujejo po 130 evrov.

"V UKC Ljubljana so v zadnjih tednih uspešno potekala pogajanja z dobavitelji o znižanju cen dveh koronarnih stentov, ki predstavljata pretežni nabav stentov v UKC," so sporočili iz UKC Ljubljana. "Pogajanja so potekala v okviru pogodb iz razpisa leta 2013, hkrati pa smo za manjkajoče količine izvedli postopek s pogajanji brez predhodne objave."

Ceno z 280 znižali na 240 evrov

K oddaji ponudb so pozvali dobavitelje, ki so na javnem razpisu leta 2013 ponudili ustrezne stente glede na določene kriterije. Ponudbo sta oddala dva ponudnika, in sicer Angiomedic d.o.o. in Bormia d.o.o. Končna cena, ki jo je ponudil dobavitelj Bornia (Orsiro stent, proizvajalec Biotronik) je bla 210,00 evrov brez DDV ali 229,95 evrov z DDV, končna cena Angiomedica (BioMatrix NeoFlex stent, proizvajalec Biosensors) pa 185,00 evrov brez DDV ali 202,57 evrov z DDV.

Žilne opornice | Avtor: Profimedias Profimedias
"Do sedaj smo primerljiv tip stenta (Orsiro stent) kupovali po ceni 240,00 evrov oz. 262,80 evrov z DDV," razlagajo pri UKC Ljubljana. "Po obstoječih pogodbah smo z enim od dobaviteljev dosegli dogovor o znižanju cen za 15 odstotkov, z začetkom veljavnosti novega aneksa k obstoječi pogodbi." 

Nova cena stenta Promus Premier, proizvajaleca Boston Scientific, od začetka junija, ko prične veljati nov aneks k pogodbi, bo 219,80 evrov brez DDV ali 240,68 evrov z DDV. "Do sedaj smo ta stent kupovali po ceni 259,00 evrov oz. 283,61 evrov z DDV," razlagajo pri UKC Ljubljana. "Na letni ravni, če upoštevamo strukturo nabave za leto 2016, je ocena prihranka okrog 187 tisoč evrov, do konca tega leta pa okroh 110 tisoč evrov."

Pri nas tudi štirikrat dražje kot v tujini

Jeseni so v oddaji Tarča razkrili, da srčna klinika v finskem Tampereju žilne opornice tretje generacije kupuje po 130 evrov, medtem ko v Sloveniji druge bolnišnice slabše opornice bolnišnice plačujejo tudi po 400 evrov. Razlog za tako nizke cene je v tem, da se ne pogovarjajo s posredniki, ampak nabavljajo neposredno pri proizvajalcih. 

Žilne opornice | Avtor: Profimedias Profimedias
Zgodba o preplačilih žilnih je stara in gre v leto 2013, ko se je izkazalo, da slovenske bolnišnice kupujejo stente tudi po štirikrat višji ceni kot v tujini. V UKC Ljubljana so takrat zamenjali dobavitelja in namesto pri domačem Mark Medicalu začeli kupovati pri cenejšem poljskem dobavitelju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • blueone 07:29 31.maj 2017.

    Ali sedaj nabavljajo opornice tretje generacije tako kot na finskem?

  • miki1234 11:46 29.maj 2017.

    gre se bolj zato, da roka, roko umije... nabavnik in prodajalec se verjetno popoldan dobivata na večerjah in si globoko sežeta v roke... seveda se ob tem stisku menja kakšna kuverta.

  • sprehajalec 10:40 29.maj 2017.

    Normalno, da dilerji ne bodo kar tako spustili marže. In zakaj mora biti na koncu naziva dobaviteljev d.o.o.? In zakaj ima potem UKC sploh nabavno službo, če je nesposobna nabaviti opornico iz tujine direktno? Ne znajo jezika ali kaj? Je ...prikaži več tako bolj udobno, ležiš, pritisneš gumb, ko zasveti lučka za varnostne zaloge, pa se znajdejo opornice v skladišču. Za denar je pa vseeno, ga kaj prišparaš ali pa plačaš več....