Zdravje > Aktualno
159 ogledov

Znova akcija cepljenja proti KME

klop Profimedias
To soboto v Celju ponovno akcija ugodnejšega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu.

Ker za akcijo vlada veliko zanimanje, v Zdravstvenem domu Celje priporočajo, da se na cepljenje ne odpravite v naglici in si zanj vzamete dovolj časa.

"Veseli nas, da je akcija naletela na tako dober odziv, saj je to jasen znak, da se ozaveščenost o nevarnosti KME pri nas dviguje. K temu pomembno prispevajo prav takšne akcije in aprila smo v ZD Celje cepili 550 oseb, od tega tretjino otrok," je povedala Vladka Vovk, Vodja programa zdravstvene nege v ZD Celje.

Proti KME ni zdravila

"Slednje je še posebej razveseljivo, saj se otroci pogosteje brezskrbno igrajo zunaj, na klope pa lahko naletimo povsod, kjer rastejo trave, pleveli in grmičevje, torej tudi ob igri na otroškem igrišču, v mestnem parku ali na domačem vrtu. Žal repelent za zaščito pred klopi ni dovolj, proti KME pa ne poznamo zdravila, zato je cepivo edina zanesljiva zaščita pred to hudo boleznijo, ki jo spremljajo izjemne bolečine in ki se lahko konča s smrtjo ali trajno invalidnostjo," dodaja.

Majski del akcije lahko izkoristijo tako tisti, ki bi tokrat prejeli prvi odmerek cepiva, kot tisti, ki so prvi odmerek prejeli aprila. Dva odmerka poskrbita za zadostno zaščito, za popolno zaščito pa je od pet do 12 mesecev po drugem odmerku potrebno prejeti še tretjega.

Zaščito s cepljenjem je nato treba obnavljati in prvi poživitveni odmerek prejeti po treh letih, nadaljnje poživitvene odmerke pa vsakih pet let oziroma vsaka tri leta za starejše od 60 let. Cepljenje je primerno za vso družino, cepimo lahko otroke od prvega leta dalje, namenjeno pa je vsem, ki se gibljejo v naravi, še posebej tabornikom, zeliščarjem, gobarjem, čebelarjem, igralcem golfa, tekačem, kolesarjem, pohodnikom, planincem in vrtičkarjem.