Zdravje > Aktualno
77 ogledov

Znova bodo preverjali vsebnosti svinca v krvi otrok

Otroci in šport Profimedias
V okviru večletnega programa okoljske sanacije Zgornje Mežiške doline ravenska območna enota NIJZ tudi letos organizira odvzeme krvi triletnikom iz občin Mežica in Črna na Koroškem. Starši 112 otrok vabila prejemajo v teh dneh, odvzemi bodo potekali od 23. maja naprej. Vsebnosti svinca v krvi so eden od pokazateljev uspešnosti sanacijskih ukrepov.

Analiziranje vzorcev krvi otrok spada v vladni program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini. Kot so sporočili iz območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Ravne na Koroškem, so rezultati merilo za oceno napredka programa ter podlaga za načrtovanje prihodnjih ukrepov.

Vabila na odvzeme krvi bodo v teh dneh prejeli starši 57 otrok iz Občine Črna na Koroškem in 55 otrok iz Občine Mežica. Odvzemi krvi bodo potekali v zdravstveni postaj Črna na Koroškem 23. maja in v zdravstveni postaji Mežica 30. maja v popoldanskem času, v času od 23. maja do 2. junija pa tudi v rednih terminih diagnostičnega laboratorija Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem.

Na ravenski območni enoti NIJZ upajo, da bo tudi letos odziv tako dober, kot je bil v zadnjih dveh letih, ko se je vabilu odzvalo okoli 80 odstotkov otrok. Starše otrok tako naprošajo, da se povabilu odzovejo. Ob tem so izrazili upanje, da bodo izmerjene vrednosti čim nižje.

Potem ko so na ravenski enoti NIJZ po odvzemih krvi leta 2015 ugotavljali podobno kot v nekaj letih pred tem, da se povprečne vrednosti svinca v krvi otrok iz Zgornje Mežiške doline ne zmanjšujejo več, pa so nato analize lanskih vzorcev pokazale na izboljšanje stanja.

Povišano vsebnost svinca je imelo sedem otrok

V programu je mejna vrednost svinca v krvi zastavljena pri 100 mikrogramih svinca na liter krvi. Pri lanskih odvzemih je imelo povišane vsebnosti svinca v krvi sedem otrok, kar je predstavljalo 7,9 odstotka otrok, od teh jih je bilo iz občine Mežica pet, iz občine Črna na Koroškem pa sta bila dva otroka. Lani je tako bil delež otrok z visoko vsebnostjo svinca v krvi najnižji od začetka izvajanja 15-letnega okoljskega programa, ki se izvaja od leta 2008.

Na ravenski območni enoti NIJZ so lani ugotavljali napredek, a dodali, da bodo za potrditev ugodnega trenda potrebni podobni rezultati tudi v prihodnjih letih.

Lani so izmerjene vrednosti svinca v krvi otrok znašale od 18 do 316 mikrogramov svinca v litru krvi. Povprečna koncentracija svinca v krvi je bila 57,4 mikrograma na liter. Visoke vrednosti, kot omenjeno, je imelo sedem otrok, nizke vrednosti, to je pod 50 mikrogrami na liter, pa 52 vključenih otrok, kar predstavlja 58,4 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.