Zdravje > Aktualno
13241 ogledov

"Helikopterja z dežurno ekipo ne bo, saj so že zaključili z dežurstvom"

Google maps
"Ne morejo ne naprej in ne nazaj, ujeti so v strmem, poledenelem snežišču, pa zebe da jih, nekateri celo z nizkimi čevlji."

"Ponavadi pokličejo, ko se dan poslavlja. Če bi pol ure prej, bi še lahko posredovala dežurna ekipa na Brniku," so zapisali kamniški gorski reševalci po sinočnji naporni reševalni akciji, ki se je končala šele ob petih zjutraj. 

Kratke hlače, nizki čevlji

Kamnik Info navaja, da so bili reševalci sinoči okoli 20:30 obveščeni, da njihovo pomoč potrebujejo trije francoski planinci. Ti so obtičali na poledenelem terenu pod Skuto. "Zgodba ob klicu pa že večkrat slišana...Naleteli smo na trdo, poledenelo snežišče in ne noremo naprej in ne nazaj. Pa zebe nas, kratke hlače, nizke čevlje," so dodali na GRS Kamnik, ki so tuje planince najprej varno pospremili do bivaka, nato pa še naprej v dolino, kamor so vsi skupaj sestopili okoli 5. ure zjutraj. 

Simon Kurinčič: "Ne morejo ne naprej in ne nazaj, ujeti so v strmem, poledenelem snežišcu, pa zebe da jih, nekateri celo z nizkimi čevlji. Zunaj pada dež. Helikopterja z dežurno ekipo ne bo, saj so že zaključili z dežurstvom. Če bi poklicali kakšno uro prej, bi bil razplet morda hitrejši...."

"Ekipa prispe do planincev okoli 1. ure in jih z vrvno ograjo in sekanjem stopinj v zbit sneg spravi na varno. Nato pa še dolg sestop v dolino. K Marjanu v Bistrico prispejo okoli 5. ure zjutraj. Utrujeni...mokri....neprespani,"  je dogajanje opisal gorski reševalec Simon Kurinčič, ki je dodal, da vsakodnevna opozorila medijev očitno ne zaležejo. "Ja, v hribih je še vedno ponekod sneg, strma snežišča z zbitim, celo ledenim snegom, ki jih je potrebno prečiti. Za to pa sta potrebni ustrezna oprema in znanje."

Da je takšnih in podobnih nesreč v naših gorah vse več, so dan pred tem dogodkom opozorili pri krovni organizaciji gorskih reševalcev. Že pred začetkom sezone so zelo obremenjeni, zato se bojijo, kaj še bo, so dejali. Sicer so naši gorski reševalci lani v celem letu posredovali 537-krat, letos pa že 250-krat.

reševanje v gorah helikopter reševalci gore Slovenija Reševalci se bojijo, da se bo trend pojavil tudi pri nas

 

Komentarjev 11
  • speris 09:28 05.julij 2019.

    "vsakodnevna opozorila medijev očitno ne zaležejo." Ja seveda ne zalezejo, kateri tujci pa berejo slovenske medije? Potrebno bo postavit table v dolinah kjer opozarja turiste kaksno opremo morajo imeti s seboj in ce potrebujejo pomoc naj bo cenik z ultra ...prikaži več visokimi cenami, tako da dvakrat premislijo ce bodo sli naprej neprimerno opremljeni.

  • Laznivi 23:49 04.julij 2019.

    Slovenski helikopterji na parni pogon letijo le podnevi...dobro vedeti ce mislite imeti nesreco jo imejte podnevi ker ponoci ni premoga za paro.

  • munja 23:04 04.julij 2019.

    Pa do kdaj za božjo voljo, boste še opozarjali te kretenske in neodgovorne turiste??? Zaračunat bo treba. In to čimprej.