Zdravje
4368 ogledov

Alergiki, pozor, če se ta vikend odpravljate na Obalo

koper Anže Petkovšek
Visoka obremenitev zraka s cvetnim prahom.

"V Primorju prevladuje cvetni prah cipresovk in tisovk, cveti vednozelena cipresa, obremenitev bo visoka. V zraku bo prisoten še cvetni prah jesena, topola, vrbe, bresta in gabra," so v napovedi za čas do 24. marca opozorili v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), a obenem dodali, da bodo kratkotrajne ploh občasno znižale obremenitev zraka.

Cvetni prah cipresovk in tisovk pri analizah sicer uvrščajo v skupno kategorijo, so pojasnili - v Primorju prevladuje cvetni prah cipresovk, v celinskem delu Slovenije pa tisa, ki ni alergena. "Drevesa sproščajo velike količine cvetnega prahu, ki se nalaga na bližnjih površinah," so dodali.

Drugod po Sloveniji posebnosti še ne bo, kot so pojasnili strokovnjaki z NLZOH, smo v prehodnem obdobju med sezonama leske in jelše ter breze in gabra, zato pričakujejo nizko obremenitev z jelšo, v zraku bodo še posamezna zrna leske. Sezona breze in gabra se še ni začela - začetek pričakujejo zadnje dni marca. V severovzhodni Sloveniji pa se bo po njihovih navedbah nadaljevala sezona jesena z nizkimi do srednje visokimi obremenitvami, tudi drugod po nižinah že beležijo nizko obremenitev.

Na povezavi si lahko ogledate semafor obremenitve zraka s cvetnim prahom v preteklem tednu in napoved razvoja stanja v prihodnjih dneh.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • JZekspert 21:59 19.marec 2021.

    Same nevarnosti povsod, čestitke Nijazu za spodbudo, veselje v življenju, v zadnjem letu so nam manjkala le opozorila. BTW, kakšna organizacija je to, ki zanika svoje bistvo z nikalnico - NI-JZ = NI Javnega Zdravja? Nomen est omen... Najbolje, da ...prikaži več se predamo, pokakamo v pleničke, zlezemo globoko v bunkerje in pritisnemo na rdeči gumb? Hvala vam, drekači podkupljeni, debilni, pezdetje prodani in seveda butaste kokoši, te nikoli ne manjkajo. Eto, da veste, kaj si narod v resnici misli o vas gnidah.