Zdravje
374 ogledov

Ameriška študija: zgolj tolikšen odstotek polno cepljenih zboli za covid-19

Cepljenje cepivo covid-19 Profimedia
Ameriška študija Centra za nalezljive bolezni je pokazala zelo visoko učinkovitost cepiv.

Med januarjem in aprilom 2021 je približno 0,01 odstotka ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma cepiva, zbolelo za covid-19, je pokazala ameriška študija in zaključila, da so cepiva zelo učinkovita.

Poročilo ameriškega vladnega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je dokumentiralo tako imenovane primere "preboja virusa" med 101 milijonom cepljenih z obema odmerkoma. "Čeprav gre za visoko učinkovita cepiva, se še vedno pričakuje preboj, zlasti preden imunost populacije doseže zadostno raven za nadaljnje zmanjšanje prenosa," je zapisano v poročilu.

Skupno je bilo dokumentiranih 10.262 okužb, nastalih dva tedna ali več po cepljenju z drugim odmerkom enega od odobrenih CDC cepiv - Pfizer, Moderna in Johnson & Johnson.

Povprečna starost teh bolnikov je bila 58 let, večino, 63 odstotkov, so predstavljale ženske.

Od celotnega števila t.i. prebojev je bilo hospitaliziranih sedem odstotkov bolnikov, en odstotek pa jih je umrlo zaradi vzrokov, povezanih s covid-19. Preostali so bili blagi ali asimptomatski primeri, odkriti z rutinskim testiranjem. To pomeni, da je stopnja hospitalizacije pri celotnem številu cepljenih približno 0,0007 odstotka, smrtnost pa 0,0001 odstotka, "število bolezni, hospitalizacij in smrtnih primerov, ki jih prepreči cepljenje, pa veliko presega primere prebojev," so zapisali avtorji. Nadalje so ugotovili, da je bila najpogostejša različica virusa v primeru preboja britanska.

Vendar CDC ugotavlja tudi, da je zelo verjetno, da je primerov prebojev več, so ljudje, ki so že bili cepljeni z obema odmerkoma cepiva, redko redno testirani. V ZDA je bilo z najmanj enim odmerkom cepljenih okoli 164 milijonov prebivalcev, to je 50 odstotkov vse populacije, polno cepljenih pa je 39 odstotkov Američanov.

Izsledki študije so dostopni tukaj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.