Zdravje
24056 ogledov

Aspirin kot možno zdravilo covida-19

Covid-19 v bolnišnici Epa
Z današnjim dnem se je začela ena največjih raziskav možnega zdravila za paciente, ki jih v bolnišnicah zdravijo zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Aspirin, eden izmed najbolj poznanih zdravil tega sveta, ki se med drugim uporablja tudi za preprečevanje nastanka tromboze oziroma krvnih strdkov, se z današnjim dnem začenja uradno testirati kot možno zdravilo v boju zoper covid-19. Raziskavo opravljajo v Veliki Britaniji. 

Pri pacientih, ki so okuženi z virusom SARS-CoV-2, je med drugim povečana nevarnost ustvarjanja krvnih strdkov zaradi hiper reaktivnih trombocitov, krvnih ploščic, pomembnih pri zaustavljanju krvavitev. 

Apirin je zdravilo, ki deluje protitrombozno in lahko zmanjša riziko krvnih strdkov, so danes objavili na strani Recovery. 

Profesor Peter Horby, soavtor raziskave, poudarja, da obstajajo povsem jasne osnove teorije, da bi aspirin lahko pomagal v boju zoper bolezen, poleg tega pa je še varen, poceni in vsem dostopen. 

aspirin | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Dva tisoč bolnikom, ki prebolevajo covid-19, bodo dnevno poleg zdravil, ki jih sicer dajajo tem bolnikom, dodajali še 150 mg tega zdravila, nato pa rezultate oziroma njihova stanja primerjali z dva tisoč ostalimi bolniki, ki bodo prejemali kuro brez aspirina. 

Horby je povedal, da je pričakovati, da bo raziskava trajala več mesecev, pri tem pa poudaril, da aspirin že zdaj širom sveta uporabljajo pri številnih resnih obolenjih, med drugim pri zastoju srca. 

Druge terapije, ki se trenutno testirajo za učinkovitejši boj pri premagovanju bolezni covid-19 je antibiotik azitromicin in koktejl protiteles podjetja Regeneron, ki je bil uporabljen tudi pri zdravljenju ameriškega predsednika Donalda Trumpa. 

Tomaž Gantar Slovenija Gantar: Hodimo po zelo, zelo tankem ledu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • mulc1 08:45 07.november 2020.

    Jebite se bagra farmacevtska globaliostična. Najbolša zdravila je vedno dala narava in vedno jih bo.

  • blayo 21:50 06.november 2020.

    Že vidim kako folk dere v lekarne in ven nosi cele vreče Aspirina :)))