Zdravje
12104 ogledov

Aspirin kot preventiva pred krvnimi strdki? To pravi strokovnjakinja.

Bojana Beović Daniel Novakovič/STA
Strokovnjakinja o Aspirinu kot preventivi pred krvnimi strdki po cepljenju.

Po tem, ko je Slovenija včeraj začasno zaustavila cepljenje s cepivom AstraZeneca, je vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović danes sporočila, da v Sloveniji nismo zaznali nobenih hujših težav po celjenju z AstraZeneco, oziroma nobenega krvnega strdka.

Ker pa Aspirin velja za zdravilo, ki preprečuje strjevanje krvi, oziroma zmanjšuje prijemanje trombocitov na žilno steno, se med ljudmi poraja vprašanje, ali bi bilo smiselno pred oziroma po cepljenju jemati Aspirin, da bi s tem preprečili možnost nastanka krvnega strdka. "Gre za izjemno redke neželene dogodke, glede na statistiko dva na milijon v Evropi in ker je Aspirin je zdravilo, ki ima neželene učinke, lahko tudi nevarno poveča tveganje za krvavitve, bi bilo jemanje vnaprej, pri vsakem, ki se cepi, nekritično in lahko nevarno," pravi Beovićeva. 

V Evropi je bilo zabeleženih 37 dogodkov z nevarnimi krvnimi strdki v časovni povezavi s cepljenjem pri 17 milijonih cepljenj. "Nekateri opisi teh primerov so tudi taki, da je na eno strani prišli do strjevanja, na drugi strani pa do povečanih krvavitev. Ti primeri so heterogeni, kar še dodatno kaže na to, da je povezanost vprašljiva, analize še potekajo," še poudarja Beovićeva, ki tudi za blaženje morebitnih pričakovanih stranskih učinkov cepljenja, kot so vročina in bolečina, predlaga paracetamol (Lekadol, Calpol, Daleron ...)

 

Komentarjev 6
  • Adriat 18:41 08.april 2021.

    Sprašujete totalno zabito babo o učinkovitosti zdravil... Jao jao... Ta rabi 50 svetovalcev da ji točno uro in datum povejo ne pa karkoli v zvezi z zdravil. IQ=0 ...javna uprava pač

  • rd2dmk2 10:02 20.marec 2021.

    kolk let je trajal da so slovenski belohalniki potrdili učinkovitost jemanja probiotikov ob jemanju antibiotikov. in medtem, ko je tujina dala pacientu na recept poleg antibiotika še probiotik , pri nas o tem še slišat nočejo. taki strokovnjaki.. še fikus ...prikaži več ne bi pri njih preživel.

  • dusan106 14:35 19.marec 2021.

    sploh nič ne vejo zabiti so pač vsi, pa še lazejo skoz, vsak teden pa drugač povejo, me zanima kaj ono jedo kot preventivi da ni nobeden bolan in mrtev, verjetno so vsi glavni ravno slucajno zelo zdravi z zelo ...prikaži več dobrim imunskim odzivom na razne viruse