Zdravje
10712 ogledov

AstraZeneca: Ema odločitev o cepljenju prepustila državam članicam

Covid-19, cepivo, AstraZeneca Profimedia
Danes bo znano, ali bo cepivo AstraZeneca umaknjeno

Evropska agencija za zdravila (EMA) Evropska agencija za zdravila (Ema) ugotavlja, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva britansko-švedske družbe AstraZeneca proti covidu-19. Obenem potrjuje, da koristi od cepiva še vedno ostajajo večje od tveganj.

Štrukelj: Cepljeni z AstraZeneco bi v drugo dobili podobno cepivo

Borut Štrukelj | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V Sloveniji je bilo s tem cepivom cepljenih okoli 90 tisoč ljudi, med njimi učitelji in vzgojitelji. Trenutno z AstraZeneco cepijo starejše od 60 let. "V kolikor bi prišla odločitev EME, da se cepivo AstraZenece začasno umakne, bodo vsi tisti, ki bodo prišli na vrsto za drugi odmerek, dobili podobno cepivo, torej cepivo Johnson&Johnson, ker pa tega ni dovolj, lahko cepivo Pfizer ali Moderna," razlaga Borut Štrukelj iz farmacevtske fakultete v Ljubljani.

Države se bodo o strategiji cepljenja odločale same

Ema cepiva AstraZeneca ni umaknila, je pa odločitev o tem, ali bodo spreminjale strategijo cepljenja z AstraZeneco prepustila državam članicam. Kot pravijo, je odločitev ali določenih skupin ne bodo cepili z AstraZeneco, oziroma bodo drugi odmerek nadomestili z drugim cepivom, odvisna od tega, koliko ljudi je bilo v državi že cepljenih s tem cepivom, koliko drugega cepiva ima država na razpolago, kolikšna je prisotnost virusa v populaciji ter koliko postelj lahko zdravstveni sistem posamezne države nameni za covidne bolnike. 

Slovenija bo sledila priporočilom

"Vsa tri cepiva so kompatibilna, vendar moramo zaradi sledljivosti dolgoročno vedeti, s katerim cepivom je bil nekdo cepljen," razlaga Štrukelj, ki sicer dvomi, da bo EMA cepivo AstraZenece umaknila. Primeri krvnih strdkov so namreč po njegovih informacijah izredno redki, eden ali dva na milijon. To je tudi razlog, da težav niso zaznali pred odobritvijo cepiva, saj je v klinični študiji sodelovalo 40 tisoč ljudi, kar je premalo, da bi zaznali ta učinek. Slovenija bo sledila priporočilom EME, je včeraj potrdil minister Poklukar. 

Štrukelj: Vsak ima pravico odkloniti drugi odmerek

Precej razburjenja je včeraj izzvala izjava koordinatorja za cepljenje Jelka Kacina, ki kategorično trdi, da cepiva ne bo mogoče izbirati. "Absolutno ima vsak pravico odkloniti drugi odmerek ali pa ga kombinirati z drugim cepivom," pa je danes za Radio Prvi dejal Štrukelj. Tisti, ki bodo drugi odmerek zavrnili, bodo zaščiteni okoli 50-odstotno, pojasnjuje Štrukelj. "Tudi, če se bo bolezen razvila, bo šlo zelo verjetno za zelo blago obliko," pravi Štrukelj. Tistim, ki so imeli po prvem odmerku cepiva dolgotrajne stranske učinke in tistim, ki prejemajo zdravila, pa Štrukelj svetuje, da se posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom. 

Janez Poklukar, minister za zdravje | Avtor: Vlada RS Janez Poklukar, minister za zdravje Vlada RS
Poklukar: Ni pomembno, katero cepivo dobiš, pomembno je, da ga dobiš

"Dejstvo je, da sledimo priporočilom stroke. Ta trenutek velja, da je AstraZeneca po priporočilih posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ rezervirana za starejše od 60 let, hkrati imajo vsa cepiva evropsko dovoljenje za uporabo od 16 let navzgor," na vprašanje, zakaj ni mogoče izbirati med cepivi, odgovarja minister za zdravje Janez Poklukar. "Glede na trenutno dostopnost cepiva in glede na podatke o varnosti, ta trenutek ni pomembno, katero cepivo dobiš, ključno je, da si prijavljen za cepljenje na cepilnem mestu in ko bo na tem mestu ta prebivalec prišel na vrsto, bo cepljen." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • pravičnik77 18:18 07.april 2021.

    še en razlog več, zakaj se ne bom cepil... EMA je evropska institucija, krovna za zdravila za EU... ina ta prepušča odločitev državam, namesto da bi jasno rekla DA ali jasno rekla NE... ne mogoče, pogojno, mogoče če... to ni ...prikaži več njena naloga, njena naloga je reči DA ali NE. samo ti dve izbiri sta... če ni DA, je zagotovo slabo, ne upajo pa tega reči, ker bi verjetno padale tako evropske glave Komisije, kot glave marsikaterega državnega politika. Skratka, ni varno za uporabo, PIKA, ŠLUS, ENDE

  • rafo 13:19 07.april 2021.

    to je tisti Štrukelj ki govori da je treba popolnoma in v celoti zaupati Emi ter cepivom

  • Avatar Leon
    Leon 13:06 07.april 2021.

    Danes bo znano, ali bo cepivo AstraZeneca umaknjeno...?kdo bo o tem odločal ? Skladiščnik zaloge AstraZeneco , naročniki ali tisti, ki so prejeli provizijo ?