Zdravje
729 ogledov

Bakterije, ki skrbijo za naše zdravje

bakterije Žurnal24 main
Mikrobiom na koži in lasišču deluje kot drugi genom, ki se sporazumeva z našim telesom in zagotavlja njegovo zdravo delovanje.

Nekatere bakterije res povzročajo bolezni, veliko bakterij pa skrbi za naše zdravje in dobro počutje. Sodobne metode molekularne biologije nam zdaj omogočajo prepoznavanje zapletenih bakterijskih združb, povezanih s človeškim telesom in nam dokazujejo, kako pomemben je mikrobiom za ohranjanje našega zdravja.

Znanstveniki svojo pozornost vse pogosteje posvečajo humanemu oziroma človeškemu mikrobiomu. Gre za skupek vseh mikroorganizmov, ki živijo na človeškem telesu, tako na površini kože, na lasišču, v globjih plasteh kože, na sluznicah, slini, očesni veznici in tudi v prebavnem traktu. 

Deluje kot drugi genom

Človeški mikrobiom je za naše zdravje zelo pomemben, saj neškodljivi mikroorganizmi med drugim jemljejo prostor in hranila mikrobom, ki bi pri človeku lahko povzročili bolezni. Koža in lasišče sta denimo ves čas v stiku s številnimi mikroorganizmi, vendar se te ne namnožijo, saj morajo tekmovati z neškodljivimi bakterijami, ki so dobro prilagojene življenju na koži.

Mikrobiom ščiti kožo in lasišče pred zunanjimi poškodbami in ohranja njene funkcije zdrave. Kožni mikrobiom deluje kot drugi genom, ki se sporazumeva z našim telesom in zagotavlja njegovo zdravo delovanje. Ravnovesje mikrobioma, ki je eden od znakov zdrave kože in lasišča, je sicer odvisno od številnih notranjih in zunanjih dejavnikov. 

V primeru prhljaja se poruši ravnovesje

Prhljaj | Avtor: Profimedias Profimedias
Študije so pokazale, da se v primeru prhljaja poruši ravnovesje celotne sestave mikrobioma. Prhljaj je stanje kože, ki se izraža s prekomernim luščenjem kožnih celic na lasišču.

Neravnovesje mikrobioma lahko izzovejo različni dejavniki, kot so glive, bakterije, onesnaženost okolja, stres, utrujenost, prekomerna izsušitev lasišča zaradi sušilnika za lase in bivanje v prostorih z zelo suhim in vročim zrakom. Neravnoveske mikrobioma pa spodbudijo nastanek prhljaja. Poškodbe zaščitne pregrade kože na lasišču lahko povzroči tudi prekomerna uporaba agresivnih izdelkov za nego las, ki izsušijo ali razdražijo kožo in niso primerni za občutljivo kožo lasišča.

Nov Dercosov šampon s selenom DS* proti prhljaju dokazano vrača ravnovesje mikrobiomu lasišča in na ta način že po prvi uporabi odstrani vidni prhljaj. Lasišče je po uporabi tega šampona ponovno zdravo, prhljaj izgine, srbenje pa je manjše. Zaradi povrnjenega ravnovesja mikrobiomu, bo lasišče brez prhljaja tudi do šest tednov po prenehanju uporabe šampona.

Odnos med človekom in mikrobi

Da bi sestavili popolno sliko bakterij, povezanih s človeškim telesom, so v ZDA začeli izvajati tudi globalni projekt z imenom Človeški mikrobiom (ang. Human Microbiome Project, HMP). Njegov glavni cilj je raziskati bakterijske združbe iz različnih delov človeškega telesa in  preučiti vlogo mikrobov pri boleznih in zlasti pri vzdrževanju zdravja.

Z vlogo mikrobioma pri zagotavljanju običajnih funkcij človeškega telesa se vse bolj ukvarjajo tudi zdravniki. Nekateri predvsem raznoliko črevesno floro označujejo celo kot dodatni organ, saj menijo, da je treba pri obravnavi človeškega zdravja razumeti simbiotski odnos med človekom in njegovimi mikrobi. 

*Test redne uporabe v obdobju 2 tednov – Italija