Zdravje
13863 ogledov

Bešič Loredan o velikem porastu okužb s covidom

Danijel Bešič Loredan Vlada RS
Minister za zdravje o razlogih, da se kljub velikemu številu okužb posebni ukrepi ne uvajajo.

Po tem, ko število na novo zaznanih okužb s covid-19 od začetka septembra narašča in je v ponedeljek doseglo skoraj 3500 na novo potrjenih primerov, kar je število, ki smo mu nazadnje bili priča marca, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan miri:

"Ni nobenih izrednih razmer, glede na usmeritve stroke smo v fazi 1." Kot je znano, je strokovna skupina za obvladovanje covida sredi avgusta določila smernice za fazo 1, ko se različica koronavirusa širi hitro, vendar ne povzroča težjih oblik bolezni in fazo 2, ko se pričakuje izrazito povečanje števila hospitalizacij zaradi covida-19 tudi nasploh in ne le med bolj ranljivimi skupinami. 

"Indikator, ki nam kaže, kaj se dogaja s sevom, je zasedenost postelj za intenzivno nego, ki pa je povsem v pričakovanem obsegu," poudarja minister Bešič Loredan, ki pa ni pojasnil ob kakšnem števili zasedenosti postelj za intenzivno nego, bomo iz faze 1 prešli v fazo 2. "Če bomo solidarni, ni strahu za fazo 2." V fazi 2 bi bile maske nujne v vseh zaprtih prostorih, razen v javnoizobraževalnih zavodih. 

"Naloga ministrstva in vlade je, da v celoti umiri in stabilizira razmere v zdravstvu. Ni izrednih razmer, ni ukrepov, ker jih tudi nihče v Evropi ne uvaja. Gremo v smeri, ko bo covid postal endemska bolezen," pravi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. 

Strokovna skupina za covid je po včerajšnjem sestanku bolnišnice pozvala, naj ne prepovedujejo obiskov v bolnišnicah pač pa naj jih omejijo na način, da bodo potekali varno.

Loredan meni, da bomo s samozaščitnimi ukrepi ter možnostjo samotestiranja ob pojavu simptomov, ki jo bodo dobili tudi študenti, zimo preživeli, ne da bi zapirali družbo.  

Ta teden se je v Sloveniji začelo cepljenje s posodobljenim cepivom cepivom podjetja Pfizer, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in koronavirusni različici omikron omikrona BA.1, ki v Sloveniji ni več prevladujoča - trenutno v Sloveniji prevladuje podrazličica BA.5. Posodobljeno cepivo za prevladujočo različico naj bi v Slovenijo prispelo čez štiri tedne.

 

 

 

Komentarjev 10
  • Pierre 18:56 18.september 2022.

    Logarjeva je za revijo Demokracija izjavila, da je krivo nizko število cepljenih in ne-nošenje mask... manjka še mnenje Kacina, Kreka in Beovićeve,,,Berite tam še kako si Grims razlaga vzroke krize...

  • Avatar MS
    MS 16:57 15.september 2022.

    Smrtnost med necepljenimi je 50%, med cepljenimi pa le 10% Odločitev je vaša! https://ourworldindata.org/covid-deaths-by-vaccination

  • Plavi-mil 12:46 15.september 2022.

    Omejitev ali prepoved isto sranje, ne pri enem ne pri drugem ne moreš na obisk, ukrepi pa isti, samo z drugačno besedo, skratka PREPOVED.