Zdravje
15017 ogledov

Bešič Loredana odrinili na stranski tir, prihaja Erik Brecelj

Danijel Bešič Loredan Vlada RS
Nov aneks h koalicijski pogodbi, hkrati pa menjave v ekipi, ki se ukvarja z zdravstveno reformo.

Koalicija bo v sredo na Brdu pri Kranju začrtala izhodišča za več reform, v ospredju bo predvsem zdravstvena reforma. Premier Robert Golob si ob tem želi enotnosti koalicije, po njegovih besedah bodo tako po opravljeni razpravi oblikovali aneks h koalicijski pogodbi, za katerega si želijo, da ga podpišejo tudi vsi ministri in koalicijski poslanci.

"Če želimo, da zdravstvena reforma uspe, mora biti ta takšna, ki jo bo podpirala celotna vladna koalicija," je ob robu obiska Splošne bolnišnice Celje danes dejal predsednik vlade Golob.

Kot je poudaril, smo namreč prišli do točke, kjer politična preigravanja, kdo je za in kdo proti, niso več mogoča. "Mi bomo dali rešitve na mizo in iskali konsenz, kdor bo želel, se bo pridružil, kdor se ne bo želel, je to njegova stvar," je dejal premier.

Pričakuje tudi podpis koalicijskih poslancev

Možnost aneksa h koalicijski pogodbi, v kateri bi koalicijski partnerji zapisali konkretne rešitve, se je sicer omenjala že v zadnjih dneh, kot kaže, pa ta možnost postaja vse bolj realna. "Ker si želimo, da za reformo stojimo vsi koalicijski partnerji, ne samo predsednik in minister, bomo na podlagi razprave oblikovali tudi aneks h koalicijski pogodbi," je danes napovedal Golob. Pričakuje, da bodo tega podpisali tudi vsi koalicijski poslanci, zato da "vemo, da smo v tem čolnu vsi skupaj", je poudaril.

Januarska raziskava Vox populi za časnik Dnevnik kaže, da je več vprašanih nezadovoljnih z delom vlade kot zadovoljnih.

S tem namenom je po njegovih besedah sklican tudi sredin vrh koalicije na Brdu pri Kranju, na katerem bodo sicer koalicijski partnerji pozornost namenili tudi izhodiščem za davčno, pokojninsko in šolsko reformo ter reformo plačnega sistema v javnem sektorju, na dnevnem redu bo tudi stanovanjska politika.

Pripravo reforme bo koordiniral kar Golob, strateški svet bo vodil Brecelj

Osrednja tema koalicijskega vrha bo po pričakovanjih zdravstvo. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je napovedal predstavitev dokumenta o trenutnem stanju v zdravstvenem sistemu, ki bo podlaga za zdravstveno reformo. Ta bo po zagotovilih ministra zaživela s prihodnjim letom.

Bo pa pripravo reforme koordiniral Golob in ne Bešič Loredan. Golob bo namreč koordiniral delo medresorske delovne skupine za zdravstvo, ki bo bdela nad pripravo zdravstvene reforme in je z delom začela v petek. V njej bodo med drugim ministri za zdravje, finance ter javno upravo.

Danijel Bešič Loredan Robert Golob | Avtor: Katja Kodba/VladaRS/Flickr Katja Kodba/VladaRS/Flickr
Kot je danes pojasnil Golob, bo pod njegovim okriljem deloval tudi strateški svet za zdravstvo. Sestavljen bo iz neodvisnih strokovnjakov, dobrih poznavalcev zdravstva, je napovedal.

Bešič Loredan je prejšnji teden skupaj z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem dvignil kar nekaj prahu. Za kaj je šlo, preberite v članku Buren sestanek Jankovića in Bešič Loredana pri Golobu.

Dosedanji strateški svet, ki je deloval pri ministrstvu za zdravje, bo po besedah Bešiča Loredana po ustanovitvi novega ukinjen, večina članov sveta pa bo imenovanih v nov svet, ki ga bo vodil kirurg Erik Brecelj. Slednji bo, tako minister, tisti, ki bo tako njemu kot premierju nastavil ogledalo, saj "pove točno tako, kot misli, in ga ni mogoče kupiti".

"Meni se zdi ravno to, da v pripravo reforme vključujemo res čim širši nabor neodvisnih strokovnjakov, najboljši garant za to, da bo ta reforma zajela vse tisto, kar potrebuje in da so naše možnosti za uspeh največje," je ob tem dejal Golob.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 32
 • matermila 08:34 17.januar 2023.

  Če bi Loredan imel vsaj malo samospoštovanja, bi pernatega že davnaj poslal tja, od koder je prilezel. Je pa taubi naredil potezo, s katero bo umiril še zadnjega glasnega nasprotnika mafije.

 • Miha65 08:13 17.januar 2023.

  Bešič Loredan ni sposoben voditi tega resorja,preveč joče,kakor tudi izjavlja nepremišljene besede.Na momente mi deluje,kot,da je v strahu,otročje in se boji Goloba😂 Brecelj pa samo jamra,dela se najpametnejšega.....no bomo videli,če se bo kaj sedaj izkazal v tej priložnosti,ki jo bo dobil.

 • Avatar @narhist
  @narhist 07:53 17.januar 2023.

  In tako so še Erika na eleganten način utišali.