Zdravje
32603 ogledov

Bliskovito hitra akcija rešila življenje 12-letnemu fantku. Starši, pozor!

Bolnišnica Profimedia
Dečka so s helikopterjem za las pravočasno prepeljali v bolnišnico ...

Na Hrvaškem odmeva primer hitre in ustrezne reakcije Pediatričnae ekipe Splošne bolnišnice Gospić, ki je včeraj rešila življenje 12-letnemu dečku iz Udbine. Deček je preživel po zaslugi dovolj hitre diagnoze in nujnega helikopterskega prevoza v reški klinični bolniški center. Kot je za Hino povedala direktorica bolnišnice v Gospiću Sanda Čubelić, so na Reki potrdili, da ima deček gnojni meningitis, premestili so ga na oddelek intenzivne nege, "lahko rečemo, da so mu rešili življenje".

Otrok je prišel v bolnišnico v Gospić z znaki meningitisa, ki je lahko usoden v dveh urah, a v tem primeru je bilo stanje pravočasno prepoznano. Otroku je bila takoj priskrbljena primarna antibiotična terapija, nato so po besedah direktorice "izstrelili helikopter, otrok je bil v Reki v 45 minutah, dovolj hitro, da mu ne bi propadla nadledvična žleza".

Direktorica je posebaj pohvalila pediatrični tim bolnišnice, predvsem zdravnici Lindo Hibravi-Kosić in Kristino Ilić, pa tudi posadko vojaškega helikopterja in ekipo pediatrične klinike KBC na Kantridi, ter ponovno poudarila, da so z dobrim sodelovanjem rešili življenje otroka. O helikopterski ekipi je dodala še, da so "res vrhunski, profesionalni in odreagirajo, kot je treba".

Vsem staršem je tudi sporočila, daj naj, ko se jim zdi, da ima njihov sicer zdrav otrok le vneto grlo in povišano temperaturo, pogledajo, ali ima otrdel vrat in ne more stati na nogah oz. če se začnejo pojavljati majhni hematomi, pike, kot so majhne modrice. Takrat se je treba takoj posvetovati z zdravnikom, saj je takšno stanje smrtno nevarno, a če se bolezen pravočasno prepozna, lahko vse mine brez posledic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.