Zdravje
1435 ogledov

Bo nova različica C.1.2 še nevarnejša od delte?

Koronavirus covid-19 laboratorij Profimedia
Kako nevarna je za pandemijo različica virusa, ki so jo poimenovali C.1.2?

Znanstveniki v Južni Afriki so že pred meseci odkrili novo različico novega koronavirusa, ki so ji nadeli ime C.1.2. Prvič so jo zaznali maja, od takrat se je razširila po južnoafriških provincah, odkrili pa so jo tudi v sedmih drugih državah v Afriki, Evropi, Aziji in Oceaniji. 

Kako se obnaša ta nova različica, za zdaj še ni povsem jasno, laboratorijski testi še potekajo. Kot se nakazuje, vsebuje različne mutacije drugih različic z visoko prenosljivostjo, imela naj bi največ mutacij v primerjavi s prvotno različico iz Vuhana doslej. Kako bodo skupaj delovali, kot nekakšen paket, za zdaj še ni znano. 

Vprašanja, kot so, ali je ta različica v resnici še bolj prenosljiva kot je delta, ali povzroča hujši potek bolezni, ali je še bolj odporna na cepiva, za zdaj še nimajo natančnega odgovora, saj se med populacijo ni še dovolj razširila za resnejše zaključke. 

Pojavljajo se že poročanja, da je ta različica pametnejša od cepiv prve generacije zoper novi koronavirus in še nevarnejša od delte, a raziskave še niso v celoti opravljene. Poleg tega je različica C.1.2 daleč od razširjenosti v primerjavi z razširjenosti delte julija letos. 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) tako miri, da C.1.2 na tej točki ne obravnavajo kot "različico za skrb", izpostavljajo, da je vsakršna panika povsem odveč.

Julija ja različica C.1.2. predstavljala tri odstotke okužb v vzorcu (junija le en odstotek), medtem ko je delta junija predstavljala 67 odstotkov okužb, julija pa že 89 odstotkov. Delta se med vsemi različicami širi najhitreje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • jakec42 07:33 07.september 2021.

    Ali bo cela abeceda virusov in potem konec?

  • milan243 16:39 03.september 2021.

    ne ne C.1.3. bo še opasnejša jo pa šele razvijajo.

  • radovednica 16:05 03.september 2021.

    Ja, vse do omege bo najbrž Krek določil, da mora biti. A se bomo še kaj spomnili, samo, da bo smetana, ki se že danes okorišča s temi "pandemijami" in še kakšnimi "...mijami" služila z uvozi raznih "nedokazanih, netestiranih" strupov ...prikaži več v obliki "kvazi" cepiv. Saj so že sedaj ugotovili, če se cepiš, še prej spet zboliš in dokazano prenašaš več virusa, kot zdrav, brez PCT.

Sorodne novice