Zdravje
23536 ogledov

Bojana Beović z novim opozorilom: Gre za resno bolezen!

Bojana Beović Tamino Petelinšek/STA
"Mislim, da smo kar malo pozabili, da je covid-19 resna bolezen," je opozorila.

Trenutno je veliko okužb s koronavirusom in drugih respiratornih obolenj, zato se na sprejemno ambulanto ljubljanske infekcijske klinike obrača veliko bolnikov, je danes povedala specialistka infektologije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana Bojana Beović. "Mislim, da smo kar malo pozabili, da je covid-19 resna bolezen," je opozorila.

Malo bolnikov sicer zboli za "tipično covidno pljučnico", ki so bile pogoste v času epidemije covida-19. Zdaj gre za ljudi, ki imajo druge bolezni, potem pa dobijo denimo še bakterijsko pljučnico in potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, podobno kot pri gripi, je pojasnila.

"Mislim, da smo kar malo pozabili, da je covid-19 resna bolezen, tudi če ne povzroči pljučnice, ki bi zahtevala umetno predihavanje, ima zelo različne, sorazmerno pogoste zaplete," je opozorila in med njimi naštela tromboze in embolije.

Zato Beović svetuje previdnost pri stikih z bolnimi posamezniki. Če ima nekdo bolnega družinskega člana, svetuje, naj ta nosi zaščitno masko. Glavna sezona gripe se sicer še ni začela, pojavljajo pa se že posamezni primeri gripe, drugi respiratorni virusi pa krožijo, kot je običajno za ta čas, je še pojasnila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 49
  • bobubob 13:33 28.november 2023.

    Menim, da je norost še bolj nevarna. Sploh, če norcu prepustiš moč odločanja.

  • Kmodri 11:02 28.november 2023.

    Res je, pohlep po denarju je resna bolezen! Bo treba dodati v seznam hudih duševnih bolezni, ki se zdravijo z psihiatrični bolnici! A ja ne bo šlo, ker sami sebe ne bodo zdravili!

  • popokatopetl 09:11 28.november 2023.

    Da tole izvolijo za predsednico zdravniške zbornice je grd madež za zdravniški ceh