Zdravje
11582 ogledov

Bolnica s celiakijo opozorila na hudo kršitev diete v UKCLJ

Obrok v UKC Ljubljana Facebook/Slovensko društvo za celiakijo
Težave z zagotavljanjem diete tudi v drugih bolnišnicah?

Pacientka s celiakijo, ki je bila hospitalizirana v ljubljanskem UKC, je za zajtrk dobila ovseni pšenični kruh in žitno kavo, hrano z vsebnostjo glutena, ki je za celiakaša nevarna.
Celiakija je kronična sistemska avtoimuna bolezen, ki je posledica preobčutljivosti na gluten. Neupoštevanje stroge diete, ki je edino zdravilo za to bolezen, lahko povzroči zaplete, kot so driska, bruhanje in motnje absorbcije, dolgotrajno uživanje glutena pa lahko vodi tudi v rakava obolenja prebavil. "Če nas že v bolnicah ne jemljejo resno...," je zgrožena bolnica.

UKC: "Gre za nepazljivost in nezbranost vpletenih oseb"

Na UKC Ljubljana zagotavljajo, da je dietna prehrana, ki jo pripravljajo hospitaliziranim bolnikom, skrbno sestavljena in varna, dietni kuharji imajo nacionalno poklicno kvalifikacijo o dietni pripravi jedi pri različnih obolenjih, dvakrat letno zaposlene na izobraževanjih  seznanijo tudi s posledicami neupoštevanja specifičnih diet.

"Kljub izobraževanjem, navodilom in kontrolam, ki jih izvajamo, je prišlo do domnevnega neljubega dogodka pri enem od dva tisoč obrokov. Pacientka se ni obrnila na osebje, kar bi omogočilo takojšno analizo, kje je prišlo do napake. Takoj po obvestilu smo obiskali oddelek paciente, da bi zadevo pojasnili oziroma se opravičili, vendar je bila že odpuščena. Zato lahko le ocenjujemo, da gre za nepazljivost in nezbranost vpletenih oseb, na kar smo jih opozorili in jih bomo tudi ustrezno sankcionirali," odgovarja Jure Brankovič vodja Službe za odnose z javnostmi UKC Ljubljana. Novinarska vprašanja obravnavali kot pritožbo in izpeljali postopke.

Pri dieti za celiakijo so prepovedani prehranski izdelki iz pšenice, rži, ječmena, ovsa in pire.

Bolnica: To ni bilo prvič!

Bolnica trdi nasprotno: osebje je opozorila na napačno hrano, prav tako pa se je na osebje obrnila maja, ko je bila hospitalizirana hčerka s celiakijo, ki naj bi dobila prav tak glutenski obrok. "Njihov odgovor: žal nimamo na to vpliva, malo so zmotili, pa saj greste domov, mi nimamo nič s tem," pravi celiakašica. 

UKCLJ: Že leta nismo dobili nobene pritožbe

Na UKC Ljubljana medtem zanikajo, da bi v zadnjih nekaj letih sploh dobili kakšno pritožbo na sestavo diete za celiakijo. "Kljub rednim analizam pritožb, anket in povratnih informacij iz bolnišnice nismo zanali, da bi se tovrstne težave ponavljale. Reklamacije bolnikov natačno obravnavamo ter nanje reagiramo. V zadnjih nekaj letih pritožb na sestavo diete za celiakijo nismo dobili." Paciente pa pozivajo, da zaradi preprečevanja nadaljnjih napak pozivajo, da se v tovrstnih primerih obrnejo predvsem neposredno na osebje, saj je le na takšen način mogočo točno potrditi, kje je prišlo do napake in jih odpraviti v prihodnje.

Na forumu Slovenskega društva za celiakijo so se medtem pojavila še druga pričanja o neustrezni pripravi hrane v UKC Ljubljana ter tudi nekaterih drugih slovenskih bolnišnicah. Zgodbo bomo zato nadaljevali. 

Preberite še:

Otrok Huda bolezen Slovenija Celiakija: ko odrasteš, kot da nisi več bolan

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 4
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 21:38 22.september 2019.

    Huje je v šolah. Otroci imajo po nekateri hrani čez dva dni drisko, bruhanje.... in dohtar ne da potrdila za dieto. Potem ti otroci ne morejo met diete v šoli in se morajo otroci sami pri 6-ih letih že zase ...prikaži več postavljat in šnofat, kaj jim dajejo za jest v šoli, da ne pojedo česa napačnega. Seveda vegani in musliči pa se lahko zmišljujejo in zahtevano hrano tudi dobijo - bolni pa ne.

  • Avatar Ebony_Wunderlich
    Ebony_Wunderlich 10:47 21.september 2019.

    Google je plačal za vsakodnevno delo na spletu od doma 600 do 1000 dolarjev.i so prejeli prvi mesec $ 23586 in $ 32847 v mojem zadnjem mesečnem plačilnem računu pri Googlu tako, da doma delajo 3 ure na dan. enostavno ...prikaži več zaslužite 150 $ na uro, in zaslužek je lahk0 sčasoma še večji. več tukaj ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ w­w­w­.W­o­r­k­L­i­n­k­s­3.­C­O­M

  • jakec1575 00:09 21.september 2019.

    Po tem ko zdravstveno osebje vidi, kako se njihov trud in sparanje preliva v zepe nekih izbranih zdravnikov skozi financiranja izobrazevanj, kar placamo posredno na koncu vsi davkoplacevalce, se jim zacenja sladko j........ za tistih 700€ neto. Riba vedno smrdi ...prikaži več pri glavi. Etika se gradi od zgoraj navzdol. In potem sledijo tudi rezultati. Motivacija, prijaznost in dovolj denarja za dobra placila.