Zdravje
4726 ogledov

Borut Štrukelj: Ne pritiskajte na tiste, ki dvomijo o cepljenju

Cepljenje v ZDA Profimedia
Evropska agencija za zadravila preverja tri cepiva, prvo bi lahko bilo odobreno sredi maja.

"Cepiv trenutno ne moremo izbirati, lahko jih bomo kmalu, sem prepričan, prihajajo novi kontingenti cepiv, "pravi Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani

Evropska agencija za zdravila (EMA) trenutno ocenjuje ustreznost treh cepiv proti covidu-19, cepivo nemškega podjetja CureVac, za katerega je EU že podpisala pogodbo, cepivo Sputnik V ter novo cepivo NovaVax.

Glede ruskega cepiva Sputnik se pregled dokumentacije zaključuje. "Dokumentacija je še vedno v pregledovanju in še vedno ni tako popolna, kot zahteva EMA. Upam, da bodo ti papirji prišli čim prej," razlaga Štrukelj. Prva in druga faza klinične študije je opravljena korektno, v tretji fazi pa ni bilo dovolj prostovoljcev.

"Sam sem kot nekdanji izvedenec EME za to, da raje poskušamo to agencijo spraviti v višje vrtljaje in delamo skupaj z agencijo. Moramo pa narediti čim več, da dobimo vsa cepiva, ki so registrirana v EU," odgovarja Borut Štrukelj na vprašanje, ali bi se morala Slovenija sama pogajati za to cepivo. 

"Cepivo ne vsebuje ničesar v zvezi z novorojenimi otroki"

Borut Štrukelj | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Cepivo Sputnik V je vektorsko cepivo, kot cepivi AstraZeneca in Johnson&Johnson. "Vsa tri cepiva so vektorska cepiva, za katera uporabljamo sesalske celice. Polemika je bila glede cepiva Astrazenica in uporabe celice, ki je bila izolirana iz ledvic spontano abortiranega zarodka leta 1971. Milijonkrat ali milijardokrat je bila prenesena v laboratorije in modificirana. Torej cepivo ne vsebuje nič v zvezi z nerojenimi, abortiranimi otroki. Tisti trenutek, ko bi začeli izdelovati taka cepiva, bi to bilo moralno sporno, ampak do tega ne bo prišlo," na pomisleke Cerkve v Sloveniji, odgovarja Štrukelj.  

CureVac bo naslednje odobreno cepivo

Cepivo CureVac, temelji na podobni tehnologiji kot cepivi Pfizerja in BioNTecha ter podjetja Moderna, ki sta že dobili zeleno luč za uporabo v Evropski uniji. Gre za tehnologijo, ki uporablja informacijsko ribonukleinsko kislino (mRNK) za prenašanje navodil, s katerimi celice v telesu spodbuja k tvorbi beljakovin za preprečevanje ali boj proti bolezni. Prilagoditev na nove seve je možna takoj. To je tudi cepivo, ki naj bi ga EMA odobrila najprej, po pričakovanjih Štruklja v mesecu ali mesecu in pol. 

Novo cepivo, ki se približuje klasičnim cepivom

"Novo cepivo NovaVax vsebuje protein. Torej se približuje klasičnim cepivom, ki smo jih doslej uporabljali za kužne bolezni. Cepivo vsebuje popolnoma enako beljakovino, kot jo uporablja virus, s katerim se pripne na naše celice," pravi Štrukelj. Cepivo proizvajajo v ZDA, lahko bi bilo na voljo na hitro, vendar EU pogodbe še ni podpisala. 

Doslej je bilo opravljenih več kliničnih študij in klinično testiranje prešlo 37 tisoč prostovoljcev. Po podatkih proizvajalca je cepivo 90 odstotno. "Pomembno je, da kaže učinkovitost tudi proti britanskemu in južnoafriškemu sevu," pravi Štrukelj.

"Cepivo AstraZenece je varno"

Odločitev EME in WHO, da se cepljenje z AstraZeneco nadaljuje, Štrukelj ocenjuje kot pravilno in pričakovano. "Cepivo je varno in učinkovito, mogoče premalo poudarjamo, kaj pomeni učinkovitost, idealna zaščita je, da zaščiti pred okužbo, bazična zaščita pa prepreči hujšo bolezen in hospitalizacijo, to je cilj, ki mu sledimo sedaj."

Nemški inštitut  za zdravje je dokazal povezavo tromboze v možganih s cepivom. "Poudarjam, šlo naj bi za 1 primer na milijon cepljen, pri kontracepcijskih tabletah je verjetnost nastanka strdkov tisoč na milijon," razlaga Štrukelj. 

Cepivo je tako popolnoma varno in učinkovito in varno, poudarja Štrukelj, da pa bi se izognili strdku v možganih, za katerega je sicer možnost milijon proti ena, poudarja štrukelj, pa morajo tisti, pri katerih pričakovan odgovor organizma na cepljenje ne izzveni v 72 urah, naj pokliče zdravnika.

Znaki strdka v možganih so hud glavobol, zamegljen vid in otežen govor, razlaga Štrukelj. "V Sloveniji takega primera ni bilo in močno upamo, da ga nikoli ne bo," poudarja Štrukelj. 

Na tiste, ki dvomijo, naj se ne izvajajo pritiski

"Želimo, da se cepijo vsi, apeliramo na tiste, ki so se cepili, naj ne vršijo pritiska na tiste, ki še dvomijo. Želimo, da bi bilo čim več klicnih centrov, kjer bi bilo možno razblinili vsi dvomi. Samo množično cepljenje nam bo omogočilo vsaj približno normalno poletje," pravi Štrukelj in tiste z dvomi poziva, da pokličejo klicni center ali si ogledajo novo spletno stran vlade. 

Komentarjev 16
  • pbr1 06:31 23.marec 2021.

    Bolj primerno bi bilo, če bi pozval levake naj ne pritiskajo na ostale, ki se želijo cepiti. Na anticepilce ne pritiska nihče.

  • suineg7878 19:20 22.marec 2021.

    Ce prestrasene ovce prittiskajo na tiste, ki se ne zelijo cepit, jim ti, s svojimi argumenti lahko odprejo oci. Vec zbujenih ovc, vecja nevarnost za farmakomafijske naciste. Zakaj proizvajalec in cepilec nista odgovorna za stranske ucinke cepljenja, ce pa so ...prikaži več vse vakcine ucinkovite in varne? Beeee!

  • Avatar Leon
    Leon 18:05 22.marec 2021.

    DOS Ptuj danes ; varovanka je bila dvakrat cepljena in se vrnila iz bolnice okužena za kar so morali vse varovance premestiti v varno cono ! Razumi kdor moreš .