Zdravje
19006 ogledov

Če imate covid, začnite s to metodo

covid test Profimedia
"Zaenkrat študije na dovolj velikem vzorcu, ki bi to tezo potrdila pri okužbi s Sars Cov2, nimamo," pojasnjuje otorinolaringolog iz UKC Maribor. Je pa potrjeno za podobne viruse ...

Med pogovorom na Dnevniku na RTV Slovenija je direktorica infekcijske klinike dr. Frana Mihaljević  v Zagrebu dr. Alemka Markotić vsem s covidom-19 svetovala izpiranje nosu s slano ali morsko vodo še teden po simptomih. Po njenih besedah je bila metoda uspešna, zato zdaj na tak način pomagajo bolnim s covidom. "Tako preprečimo širitev okužbe iz zgornjih dihal naprej," pravi. 

"Znano je in tudi s študijami potrjeno, da izpiranje nosu ugodno vpliva na potek akutnih in kroničnih vnetij nosne sluznice," nam je opisal Blaž Jelenko, dr. med., specialist otorinolaringologije, s Klinike za ORL in MFK na UKC Maribor.

"Zahodni sosedi, ki so bili močno prizadeti že ob prvem valu, so objavili pregleden članek*, o ugodnih učinkih izpiranja nosu s fiziološko raztopino in tudi ustne votline z blagimi antiseptiki," opisuje. Dodaja pa, da zaenkrat študije na dovolj velikem vzorcu, ki bi to tezo potrdila pri okužbi s Sars Cov2, nimamo. "Je pa po mednarodnih smernicah (EPOS 2020) zaradi blagodejnega učinka priporočljivo izpiranje nosu pri aktunem rinosinusitisu (prehladu), ki ga povzročajo drugi virusi," je pojasnil.  

Z izpiranjem nosu s fiziološko raztopino odstranimo iz nosne sluznice nečistoče, antigene, vnetne mediatorje, mikroorganizme kot so virusi in bakterije, ter tako zmanjšamo količino virusa v nosu, sočasno pa omilimo nosne simptome kot sta izcedek in zamašenost nosu, saj virus uniči samočistilno funkcijo nosne sluznice, povzroči ciliarno diskinezijo. 

Blaž Jelenko, dr. med., specialist otorinolaringologije, Klinika za ORL in MFK, UKC Maribor

"“Zaenkrat nimamo znanstvene študije, s katero bi potrdili, da se z izpiranjem nosu pri COVID prepreči širjenje okužbe na spodnja dihala," še pojasnjuje otorinolaringolog. 

Glede na znan ugoden vpliv izpiranja nosu s fiziološko raztopino pri prehladih, ter da so neželjeni stranski učinki redki, pa bolnikom priporoča, da to izvajajo, saj lahko to brez večjih stroškov počnejo sami doma.

*Študija, ki jo dr. med. Jelenko navaja: Manuele Casale, Vittorio Rinaldi et al. (2020) Could nasal irrigation and oral rinse reduce the risk for COVID-19 infection? Int J Immunopathol Pharmacol. 2020 Jan-Dec; 34.

anja.scuka@zurnal24.si