Zdravje
31573 ogledov

Če ste bili v zadnjih 14-tih dneh na Hrvaškem, tega ne morete storiti

Čakalnica v Zdravstvenem domu Andrej Leban Čakalnica v zdravstvenem domu.

Zaloge krvi v Sloveniji so še vedno nizke, zato pristojni vabijo ljudi, da se v čim večjem številu udeležijo krvodajalskih akcij. Darovalci morajo svoj prihod vnaprej napovedati in izpolnjevati nekatere pogoje. Med drugim se v zadnjih 14 dneh niso smeli gibati v državah, ki niso na seznamu epidemiološko varnih, trenutno to denimo velja za tiste, ki so se vrnili iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine in Srbije.

Ob razglasitvi epidemije novega koronavirusa so izvedbo krvodajalskih akcij nekoliko prilagodili. Krvodajalce vabijo k darovanju krvi z SMS vabili, v katerih jih prosijo za povratni klic za dogovor o uri prihoda in preverjanje pogojev za darovanje. Krvodajalci se lahko na odvzem naročijo tudi sami, tako da pokličejo na najbližji transfuzijski center in se dogovorijo o uri prihoda.

Prav tako ni mogoče darovati krvi, če imate prehlad, kašljate in kihate, imate povišano telesno temperaturo, prebolevate nalezljivo bolezen ali ste v zadnjih 28 dneh preboleli nalezljivo bolezen ter če ste bili v stiku z obolelo osebo.

Odziv v letošnjem juniju je sicer celo presegel podatke iz tega obdobja v prejšnjih letih. Žal pa nizke zaloge krvi zdravstvo spremljajo že od marca naprej, zato vsak krvodajalec šteje. 

krvodajalstvo kri darovanje Zdravje Samo zato ker je Britanec, pri nas ni smel darovati krvi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar tupatam
    tupatam 08:10 30.julij 2020.

    Primerna fotografija za naše zdravstvo.