Zdravje
3057 ogledov

Celjska bolnišnica in starši deklice s hudo okvaro možganov so se poravnali

Splošna bolnišnica Celje Gregor Katič
Na celjskem sodišču se je končal še odškodninski postopek v tožbi staršev zdaj že 14-letne deklice, ki je ob rojstvu leta 2009 utrpela hudo okvaro možganov, proti celjski bolnišnici.

Sprti strani sta v postopku mediacije sklenili dogovor in se poravnali, vendar podrobnosti in višina dogovorjene odškodnine ostajajo tajne, danes poroča časnik Delo.

Po navedbah časnika je deklica povsem odvisna od pomoči staršev, saj ima najtežjo obliko cerebralne paralize in vrsto drugih zdravstvenih težav. Starši so prepričani, da je huda prizadetost posledica nestrokovnega oz. ne dovolj skrbnega ravnanja zdravstvenega osebja celjske bolnišnice, ki je ob hudi dihalni stiski novorojenke ukrepalo prepozno.

Čeprav so v celjski bolnišnici odgovornost zavračali in vztrajali, da je vzrok za hude posledice pri deklici neodzivnost na umetno predihavanje zaradi pozneje ugotovljene prirojene ciste na grlu in pljučne hipertenzije, ne pa nepravilno ravnanje zdravstvenega osebja, so njihove trditve ovrgle ugotovitve izvedencev.

Celjsko okrožno sodišče, ki se je oprlo na strokovna mnenja, je tako razsodilo, da je za posledice odgovorna celjska bolnišnica, prav tako zavarovalnica do višine zavarovalne vsote.

Niso storili vsega, kar je bilo treba

Sodišče je decembra leta 2021 razsodilo, da so nepopravljive in trajne okvare možganov pri deklici nastale, ker zdravstveno osebje ni pravočasno začelo izvajati zadostne ukrepe in ni storilo vsega, kar je bilo treba, da bi se rešila dihalna stiska in preprečil nastop trajajoče pljučne hipertenzije.

Celjska bolnišnica in zavarovalnica sta lani, ko je sodbo prvostopenjskega sodišča potrdilo višje sodišče, skušala sodbo ovreči na vrhovnem sodišču, a je to novembra lani zavrnilo njun predlog za dopustitev revizije, ker da ne izpolnjuje pogojev za obravnavo, še poroča časnik Delo. O višini odškodnine pa sta se bolnišnica in starši zdaj dogovorila v postopku mediacije, še poroča Delo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Kmodri_ 16:41 28.december 2023.

    Denarna kazen je najučinkovitejše sredstvo, da se arogantne bele bogove spametuje!

  • Ender3 15:21 28.december 2023.

    Kot, da bi denar poravnav vso škodo..Pravijo da, donirana kri in nadomestki nimajo cene, plačujemo pa t.i. pavšal..