Zdravje
1956 ogledov

Pomembno: To morate vedeti o cepivih

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Cepljenje proti covidu-19 se je v Sloveniji začelo konec decembra 2020, a številni imajo še vedno veliko vprašanj glede cepljenja in cepiv.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil odgovore na pogosta vprašanja, povezana s cepivi

Kje se prijaviti na cepljenje, če nimamo izbranega osebnega zdravnika?
Osebe, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika, se lahko prijavijo v najbližjem zdravstvenem domu oziroma cepilnem centru. 

Kakšno je tveganje za prenos virusa po cepljenju proti covidu-19?
Tveganje za prenos okužbe s strani cepljenih oseb je bistveno manjše kot pri necepljenih. Ker tveganja ni mogoče popolnoma izključiti, je treba tudi po cepljenju še vedno upoštevati priporočene zaščitne ukrepe.

Katera potrdila potrebujemo za dokazovanje cepljenosti?
Potrdilo o cepljenju je lahko izpolnjena pripravljena kartica proizvajalca, vpis v Knjižico o cepljenju ali izdano potrdilo o opravljenem cepljenju. Do podatkov o cepljenjih lahko posamezniki dostopajo z digitalnim potrdilom prek portala zvem.eZdrav.si. (https://zvem.ezdrav.si/domov)

Kaj se zgodi, če drugega odmerka ne prejmemo v ustreznem času?
NIJZ svetuje, da se v primeru, da drugega odmerka ne prejmemo v priporočenem času, v najkrajšem možnem času prijavimo na cepljenje z drugim odmerkom. Ob tem je pomembno vedeti, da do prejema drugega odmerka zaščita morda ne bo zadostna. 

Kdo obvesti o terminu za prejem 2. odmerka cepiva proti covidu-19?
O terminu za drugi odmerek obvešča izbrani osebni zdravnik ali cepilni center. 

mestni utrip | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kako je s cepljenjem prebolevnikov?
Cepljenje oseb, ki so prebolele covid-19, se lahko opravi samo z enim odmerkom cepiva proti covidu-19. Priporočljivo je, da se cepljenje izvede v obdobju šest mesecev od začetka bolezni, a najkasneje v obdobju osem mesecev. Po osmih mesecih morajo biti prebolevniki polno cepljenje kot v primeru ostalih. 

Kakšen je priporočen presledek med odmerkoma pri cepivih, s katerimi se je treba cepiti dvakrat?
Priporočen presledek je odvisen od tega, katero cepivo prejmemo. Pri cepivu proizvajalca Pfizer/BioNTech je priporočen presledek tri tedne. Pri cepivu proizvajalca Moderna je priporočen presledek štiri tedne. Pri cepivu proizvajalca AstraZeneca je cepljenje mogoče po štirih do 12 tednih od prvega cepljenja. 

Ali morajo osebe, ki so bile cepljene s prvim odmerkom v tujini, po drugi odmerek v tujino?
Ne. Če so bile osebe v tujini cepljene z enim od cepiv, ki so na voljo tudi v Sloveniji, lahko prejmejo drugi odmerek cepiva v Sloveniji. 

Cepljenje | Avtor: Epa Epa

Kaj mora narediti oseba, ki je bila cepljena proti covidu-19 in je imela stik z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba s covidom?
Odvisno je od tega, s katerim cepivom smo bili cepljeni. Cepljenje s cepivi Pfizer in Moderna poteka z dvema odmerkoma. Pri Pfizerju se zaščita vzpostavi po sedmih dneh po drugem odmerku, pri Moderni po štirinajstih dneh po drugem odmerku. V primeru cepiva Janssen je potreben le en odmerek, zaščita pa se vzpostavi 14 dni po cepljenju. Ko je vzpostavljena zaščita, karantena ni potrebna v naslednjih šestih mesecih tudi, če smo bili v stiku z osebo s covidom-19. 

V primeru cepljenja s cepivom AstraZeneca sta potrebna dva odmerka. Enaindvajset dni po prvem odmerku karantena ni potrebna v naslednjih treh mesecih tudi, če smo bili v stiku z osebo s covidom-19. Po prejemu drugega odmerka (4 do 12 tednov po prejemu prvega) se vzpostavi dodatna zaščita in v naslednjih šestih mesecih karantena ni potrebna. 

Kdor je bil v stiku z okuženo osebo, preden je prišlo do vzpostavitve zaščite po cepljenju, mora v karanteno, ki se ne prekine tudi, ko je zaščita vzpostavljena. 

Prejeli smo vabilo na cepljenje proti covidu-19, a smo v karanteni. Ali lahko gremo na cepljenje?
Ne. Odhod na cepilno mesto ni izjema za prekinitev karantene. Cepljenje se prestavi na obdobje po zaključeni karanteni. 

Kako je s cepljenjem nosečnic proti covidu-19?
O cepljenju nosečnic s cepivi proti covidu-19 je za zdaj malo podatkov, vendar pa ti ne kažejo, da bi bilo cepljenje kakorkoli škodljivo za nosečnice, plod in novorojenčka. Pri nosečnicah lahko bolezen poteka težje. Cepljenje nosečnic se lahko opravi po skrbnem pretehtanju koristi in tveganj.

Po porodu ni zadržkov za cepljenje. Glede na dostopne podatke o varnosti in učinkovitosti mRNA cepiv pri nosečnicah in odsotnost teh podatkov za druga cepiva se priporoča, da se nosečnice cepi z mRNA cepivi. 

samotestiranje | Avtor: Profimedia Profimedia

Ali smo lahko zaradi cepljenja na testiranju pozitivni?
Ne. Cepljenje proti covidu-19 ne more povzročiti pozitivnega rezultata testa PCR ali hitrega antigenskega testa, saj merita prisotnost virusa, v cepivu pa virusa ni. 

Ali se cepiva proti covidu-19 lahko vgradijo v našo DNK in jo spremenijo?
Ne. Cepiva proti covidu-19 ne povzročijo spremembe človeškega genoma. Vse nukleinske kisline v cepivih (na osnovi mRNK, adenovirusov, plazmidov) obstanejo v celicah le začasno, toliko časa, da proteini, ki jih tvorijo, sprožijo tvorbo protiteles in telo prične z imunskim odzivom. Cepiva se v telesu kmalu razgradijo in ne spreminjajo človeške DNK.

Po prejemu prvega odmerka cepiva sem v naslednjih dneh zbolel. Ali to pomeni, da cepivo ni učinkovalo? Kako je z drugim odmerkom?
NIJZ pojasnjuje, da smo bili v primeru, da zbolimo po prejemu prvega odmerka cepiva, najverjetneje okuženi že v času cepljenja, nismo pa imeli še simptomov ali pa smo se okužili v naslednjih nekaj dneh. Zaščita se namreč vzpostavi 7 ali 14 dni po drugem odmerku oziroma 21 dni po prvem odmerku cepiva AstraZeneca. Cepljenje z drugim odmerkom se v tem primeru lahko varno odloži na obdobje do 6 mesecev od začetka bolezni. 

Zakaj je pomembno, da se cepimo kljub novim sevom virusa?
Cepiva so odločilno orodje v boju proti covidu-19. S cepljenjem zaščitimo sebe in druge ter zmanjšamo možnost pojava novih sevov. 

Ali je med cepljenjem proti covidu-19 in drugimi cepljenji potreben razmik?
Med cepljenjem proti covidu-19 in drugimi cepljenji je priporočljiv razmik 14 dni, a le zato, da se izognemo napačnemu pripisovanju morebitnih neželenih učinkov posameznih cepljenj. 

Cepljenje | Avtor: Epa Epa

Ali cepiva proti covidu-19 vsebujejo živ virus?
mRNK cepivo ne vsebuje virusov, ampak informacijsko RNK v lipidnem mehurčku. Informacijska RNK služi kot navodilo za izdelavo virusne beljakovine S, ki izzove naš imunski sistem, da ustvari ustrezno zaščito proti virusu. 

Vektorsko cepivo vsebuje vektor, v katerega je vstavljen genski zapis za virusno beljakovino S, ki izzove naš imunski sistem, da ustvari ustrezno zaščito proti virusu. Vektorski cepivi sta cepivi AstraZeneca in Janssen. 

Komu se cepljenje odsvetuje in komu se svetuje previdnost?
Cepiti se ne smejo osebe, ki imajo hude alergije na sestavine cepiva. Pri cepivih na osnovi mRNK je zaradi maloštevilnih sestavin cepiva kot potencialni alergen prepoznan le polietilen glikol (PEG). PEG je v medicini široko uporabljan. Gre za sestavino zdravil v tabletah in v številnih preparatih za injiciranje, alergije nanj so redke. 

Previdnost je potrebna pri dokazani anafilaktični reakciji neznanega vzroka v preteklosti. Pri osebah s hudim akutnim vročinskim stanjem ali akutno okužbo je cepljenje treba odložiti. 

Ali je uživanje aspirina protect 100 mg smiselno ob cepljenju proti covidu-19?
Osebe, ki jemljejo kakršnokoli redno terapijo, naj s tem nadaljujejo oziroma upoštevajo navodila svojega izbranega ali lečečega zdravnika. Jemanje Aspirina ali drugih zdravil proti krvnim strdkom po cepljenju odsvetujejo, saj lahko v primeru, da do zapleta pride, lahko jemanje omenjenih zdravil celo škoduje. Osebe, ki redno prejemajo zdravila za preprečevanje krvnih strdkov, naj zdravljenja zaradi cepljenja ne prekinjajo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar MS
    MS 15:16 30.maj 2021.

    2) Vernonove napake in šarlatanska zavajanja je odkrila uradna medicinska znanost in mu zaradi tega odvzela naziv doktorja medicine! Vernonova zavajanja so odkrile večina knjižnih edicij in mu odklonile objavo njegovih del! Vernon je šarlatan ki se lažno predstavlja za ...prikaži več doktorja medicine! To je vse kar bom rekel!

  • Avatar MS
    MS 15:14 30.maj 2021.

    1)Vernon Coleman (rojen 18. maja 1946) je angleški teoretik zarote, aktivist proti cepljenju, zanikalec aidsa trdi da so se medicinske družbe, in proizvajalci kondomov zarotili, da bi imeli dobiček. Colemanove medicinske trditve so bile široko diskreditirane in opisane kot psevdoznanstvene. ...prikaži več Odvzeta mu je tudi zdravniška licenca! Coleman je zagovornik angleškega nacionalizma, zahteva razpustitev Evropske unije in trdi, da jo nadzirajo nacisti!

  • JZekspert 00:44 30.maj 2021.

    Vedeti morate, da obstajajo zelo hudi konflikti interesov pri vsej tej opevani wannabe ''znanosti'' in da nikomur ni za verjeti na besedo, sploh pa ne proizvajalcem, ki posiljujejo vse s temi eksperimentalnimi cepivi, in njihovim mizernim plačancem... Veliki Vernon C. ...prikaži več dosledno odsvetuje cepljenje, to je vse, kar bom rekel.