Zdravje
1985 ogledov

Cepiva varna tudi za to skupino populacije

nosečnica Profimedia
Zdravniki specialisti infektologi, pediatri in ginekologi so včeraj na spletnem javnem posvetu Zdravniške zbornice Slovenije govorili o cepljenju proti covid-19 za otroke, nosečnice in doječe matere. Strokovnjaki so priporočili cepljenje z mRNK cepivi tudi nosečnicam.

Podatkov o učinkovitosti in varnosti zlasti cepljenja pri nosečnicah sicer še ni veliko, a so strokovnjaki predstavili več študij, objavljenih v priznanih znanstvenih revijah, kot je The New England Journal of Medicine, in najnovejša dognanja v zvezi s cepljenjem nosečnic ter naslovili vprašanja in dvome, ki se v zvezi s tem še pojavljajo. Nove različice virusa, ki so bolj nalezljive in proti katerim je učinkovitost cepiv potencialno slabša, lahko povzročijo tudi manjšo imunost po sami prebolelosti, je izpostavil dr. Janez Tomažič, predstojnik Katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo, in ob tem pozval k cepljenju.

Specialist ginekologije in porodništva dr. Miha Lučovnik je opozoril, da lahko okužba pri nosečnicah poteka huje. "Imajo dva do štirikrat večjo možnost za hud potek bolezni od splošne populacije. Prav tako imajo dva- do štirikrat večjo možnost, da umrejo v primerjavi s tistimi, ki se ne okužijo. V času nosečnosti namreč pride do sprememb dihal, srčno-žilnega in imunskega sistema. Respiratorne okužbe ravno zaradi teh sprememb potekajo težje," je pojasnil.

V nadzorni študiji, objavljeni v New England Journal of Medicine, s 35 000 nosečnicami, ki so bile cepljene s cepivom informacijske RNK – Moderne ali Pfizer – rezultati niso pokazali pomembnih neželenih učinkov. Tudi v Sloveniji sta za to skupino populacije predvideni ti vrsti cepiv.

Lučovnik je dodal, da so v ljubljanski porodnišnici med oktobrom 2020 in februarjem 2021 zabeležili okoli 193 okuženih od 1317 porodnic, kar je 15 odstotkov. 10 odstotkov nosečnic je bilo brez simptomov, dva odstotka je bilo kritično bolnih, 89 odstotkov pa je imelo blage oz. zmerne simptome. Navezal se je tudi na raziskavo iz ZDA, po podatkih katere je tveganje za zaplete pri cepljenih nosečnicah enako kot pri splošni populaciji, torej necepljenih nosečnicah. Po njegovih besedah so mRNK cepiva v času nosečnosti varna in učinkovita, zato so varna tudi za plodove in novorojenčke.

Večina nosečnic je okužbo prebolela blago oziroma zmerno simptomatsko, v tej skupini ni bilo več obporodnih in poporodnih zapletov, ''skrbi pa nas nekaj procentov nosečnic, ki so kritično bolne – od oktobra do februarja so bile takšne tri, posledično so ogroženi tudi dojenčki oziroma plodovi'' je še dodal Lučovnik.

Strokovnjaki so navedli izsledke študij, ki ugotavljajo, da zaradi cepljenja ni več spontanih splavov ali razvojnih nepravilnosti. V zvezi z doječimi materami je Lučovnik pojasnil, da cepljena mati naredi imunski odgovor, ki se pozna tudi v njenem mleku, s tem pa se še dodatno zaščiti novorojenčka. Sodelujoči so se strinjali, da se nosečnice in doječe matere lahko cepijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • JZekspert 10:56 16.junij 2021.

    Tile plačanci dejansko niso normalni, to je vlak, ki se ne zna ustavit, pa tudi vsi, ki se igrajo ruleto z zdravjem svojih otrok!

  • Ender3 09:04 16.junij 2021.

    Kaj stroka in mediji ne vedo ali nočejo vedeti, da obstoja alternativa cepivom, ki resnično prepreči širjenje okužb v populaciji. Tisti pa, ki zagovarjajo cepljenje naj vedo, da bo to stalnica s tem, da bo še vedno potrebno nošenje mask ...prikaži več in vzdrževanje distance. Ob tem ne bo nobenega zagotovila, da ne bodo zboleli /ne umrli/ od kakega novega mutanta virusa.

  • rd2dmk2 07:42 16.junij 2021.

    spet ne razumem nič, 2%ije imelo težave, 89% nobenih, v Ameriki ni bilo težav, ampak dejte se cepit, kar tako, kar ima zdravstvo preveč denarja. Zraven je večina opreme v SLO zdravstevenih ustanovah iztrošena, amortizirana in zastarela, nova se kupuje ...prikaži veče preko večino z donacij, vi pa cepiti, cepiti , cepiti. dajte objavte prosim podatke glede težav, ki jih imajo nosečnice z običajno gripo.