Zdravje
2566 ogledov

Cepivo AstraZenece ne bo za vse

Covid-19, cepivo, AstraZeneca Profimedia
Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravlja dopolnitev strategije cepljenja.

"Še kar nekaj prebivalcev starih 80 let in več čaka na cepljenje," je na tiskovni konferenci povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Število odmerkov, ki jih je prejela Slovenija v času od začetka cepljenja, namreč ni zadostovalo za celovito cepljenje vseh prebivalcev, ki bi se želeli cepiti. 

Pomembno bo na nadaljnjo strategijo cepljenja vplivala odločitev o cepivu AstraZenece. "Tudi pri nas je bila sprejeta odločitev, da se zaradi pomanjkanja informacij o učinkovitosti pri starejših, cepi le mlajše od 65 let. Točno opredelitev bo v tem tednu pripravil NIJZ, ki pripravlja dopolnitev, zagotovo pa se bo sledilo že sprejeti strategiji in prednostnim skupinam, ki so tam določene," je pojasnila Magajne. 

Cepivo AstraZenece bo tako namenjeno za tiste prednostne skupine, ki so opredeljene v strategij – mlajši kronični bolniki in za delovanje države pomembne infrastrukture, je pojasnil sekretarka. 

Po podatkih Sledilnika je bilo do zdaj cepljenih 54.993 oseb z enim odmerkom in 42.716 oseb z dvema odmerkoma. Vsega skupaj je bilo dobavljenih 112.165 odmerkov cepiv, kažejo podatki z 8. februarja 2021. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • suineg7878 22:27 10.februar 2021.

    Počasi bi lahko začeli uporabljat prave termine. Covid "cepiva" NISO cepiva, temveč so GENSKA TERAPIJA!!! za katero nihče ne prevzema odgovornosti!

  • Gandolf 16:02 09.februar 2021.

    Katero starostno skupina je trenutno na vrsti?

  • Avatar Leon
    Leon 15:43 09.februar 2021.

    Starejše od 65 se ne izplača cepiti ,ker je večina v penziji , tako pridobijo še nekaj denarja od pokojnin !