Zdravje
1940 ogledov

Cepivo za gripo pošlo kot vroče žemljice

cepivo cepljenje gripa Shutterstock
Še 20.000 odmerkov NIJZ dobi sredi novembra, dodatnih količin pa zelo verjetno ne bodo mogli pridobiti. Druge države sprašujejo, če imamo kaj viška cepiva.

Zanimanje za cepljenje proti gripi je letos izjemno veliko, tudi na račun odločitve o brezplačnem cepljenju, ki je bila sprejeta oktobra. Seveda pa ta informacija ni bila na voljo, ko je Nacionalni inštitut za javno zdravje cepivo naročal. Cepivo se namreč naroča vsako leto približno pol leta pred začetkom cepilne sezone. Maja je NIJZ naročil 270.000 odmerkov cepiva proti gripi, skoraj trikrat več, kot so imeli povpraševanj s strani izvajalcev cepljenja, in skoraj 100.000 odmerkov več kot leto prej.

"Do sedaj smo prejeli 250.000 odmerkov cepiva proti gripi, v novembru (predvidoma v sredini) prejmemo na NIJZ še 20.000 odmerkov," so nam pojasnili. Odmerki, ki so jih prejeli do zdaj, so že razdeljeni. Na vprašanje, kaj to pomeni, za tiste, ki imajo datume za cepljenje rezervirane v novembru ali decembru, na NIJZ pojasnjujejo, da so za tiste, ki so naročeni za cepljenje, odmerki na voljo.

Večina ambulant NIJZ na devetih območnih enotah NIJZ ima zapolnjene termine cepljenja vsaj do konca meseca novembra, nekatere pa tudi že v mesecu decembru. Cepljenje na NIJZ v posamezni sezoni opravi le okoli 15 odstotkov oseb, ki se odločijo za cepljenje. Za cepljenje opredeljenih pacientov v prvi vrsti skrbijo izbrani osebni zdravniki, ki cepljenje organizirajo bodisi na nivoju svoje ambulante bodisi na nivoju zdravstvenega doma. O tem, da se na cepljenje lahko čaka zelo dolgo, smo že pisali

"Ker pa je z vidika zaščite proti gripi zelo pomembno, da se cepljenje opravi čim prej, da se čim prej vzpostavi tudi zaščita pred sezonsko gripo, bo NIJZ del cepiva, ki smo ga načrtovali za izvajanje cepljenja v ambulantah NIJZ, odstopil drugim izvajalcem, ki bodo lahko hitreje izvedli cepljenje proti gripi," so nam pojasnili. 

zdravstveni dom Ljubljana Gripa Zdravje Že v prvem tednu zmanjkalo cepiva

Do dodatnih odmerkov zelo težko

Povpraševanje je veliko povsod. "Že v začetku sezone smo vsem proizvajalcem, ki izdelujejo cepivo proti gripi, posredovali dodatno povpraševanje za pridobitev cepiva proti gripi in prejeli smo negativne odgovore. Vsi proizvajalci so nam sporočili, da je na globalnem trgu veliko povpraševanje po cepivu proti gripi in tudi druge države povprašujejo po dodatnih odmerkih cepiva." 

Obrnili so se tudi na druge države, ki bi morebiti lahko imele viške cepiva proti gripi. Prav tako smo preverjali, ali bi katera od držav odstopila cepivo Sloveniji, vendar glede na povečano povpraševanje tudi drugod, pozitivnega odgovora nimamo. Če bo možnost, da bi katera država cepivo odstopila, ga bomo prevzeli. Smo pa tudi na NIJZ prejeli prošnje za odstop cepiva s strani drugih držav," o tem, kakšne so razmere pojasnjujejo na NIJZ.

Ventilator Cepljenje Zdravje Mateja Logar: Zaradi gripe je bil 45-letnik dva tedna na ventilatorju

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • porko2 20:00 27.oktober 2020.

    Kdo pa je vroče žemljice?

  • Covid_1984 17:47 27.oktober 2020.

    bo dosti koronavirus smrti, haha, vi kar hitro po vaš šus

  • lulibuc 17:34 27.oktober 2020.

    Ja, ja,... itak, ovce že blejejoi v vrsti. Hitro gate dol in buci, buci, buc in nima več gripiceeee.... ni, niiii..... papaaaa....