Zdravje
645 ogledov

Cepljenje proti gripi tudi letos brezplačno

cepivo cepljenje gripa Shutterstock
Na ministrstvu za zdravje so potrdili, da bo tudi letos cepljenje proti gripi brezplačno za vse.

Cepljenje proti gripi se ponavadi začne v drugi polovici oktobra. NIJZ je letos naročil večjo količino cepiva proti gripi kot lani, ko so naročili 270.000 odmerkov, dodatno so jih prejeli še 20.000, a je cepivo zaradi velikega zanimanja za cepljenje v nekaj tednih pošlo.

Lani so zdravstvene oblasti pozivale k obsežnejšemu cepljenju proti gripi, saj so želeli preprečiti, da bi ob hkratnih zapletih zaradi gripe, zaradi katere vsako zimo v bolnišnicah zdravijo veliko ljudi, in ponovnem naraščanju števila obolenj za covidom-19 zaradi prezasedenosti odpovedal zdravstveni sistem. Peti protikoronski zakon je dal podlago za brezplačno cepljenje za vse prebivalce in velja do konca letošnjega leta.  

Lani ni bil v Sloveniji potrjen niti en primer gripe, tudi v ostalih državah je bilo gripe izjemno malo. Vzrok za to gre iskati tudi v tem, da so bili vrtci in šole precej časa zaprti. Bilo je manj druženja med ljudi, ki so ob tem tudi upoštevali tudi ostale ukrepe, ki zmanjšujejo pojavnost novega koronavirusa in hkrati delujejo tudi v smeri zmanjševanja prenosa respiratornih virusov, vključno z gripo. 

Letošnja sezona virusnih okužb utegne biti drugačna, predvsem med otroki že nekaj časa, bistveno prej kot ponavadi, krožijo respiratorne virusne okužbe. V nekaterih bolnišnicah so otroški oddelki polni, prevladujejo zlasti okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Ponekod v Evropi pa se že pojavlja gripa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • si_rob 12:52 06.oktober 2021.

    A je tu kdo nor?

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 10:20 06.oktober 2021.

    Gripe ni bilo, ker je bilo vse od smrkanje dalje Covid...In zakaj bi se cepil, če se 90% stroke noče, pa še tistih 10 procentov se "mimo špricne"...?!

  • rd2dmk2 10:15 06.oktober 2021.

    kaj če bi bilo brezplačno tudi recimo testni lističi za vse bolnike z sladkorno boleznijo. a veste kolk stanejo.. pa ane bi blo fino, če bi vsak dobil zastonj tudi zalivko za zob. in če smo ravno pri cepljenju zakaj ...prikaži več pa za klopni meningitis ni zastonj ? je preklet bolj nevaren.