Zdravje
8739 ogledov

Čeprav je zlorabil mladoletnico, mu pacienti ostajajo zvesti

Zdravnik
Čeprav je sodišče je zdravnika družinske medicine, ki ima ordinacijo v Razkrižju, spoznalo za krivega kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja, dobiva nove paciente.

Sodišče v Mariboru je zdravnika Davorina Kolariča zaradi zlorabe položaja in kršitve spolne nedotakljivosti mladoletne pacientke, v začetku marca obsodilo na 18-mesečno pogojno zaporno kazen. Sodba še ni pravnomočna.   

Sojenje Kolariču se je začelo zaradi incidenta, ki se je zgodil, ko je 16-letnica v ZD Lenart prišla po opravičilo za odsotnost pri športni vzgoji. K zdravniku jo je napotila zdravnica pri kateri je zaradi prirojene nepravilnosti prsnega koša opravila magnetno resonanco.

Najprej otipaval dojke, nato razpiral sramne ustnice

Ob prihodu v ordinacijo se je morala najstnica sleči do pasu, zdravnik pa naj bi se po uporabi stetoskopa začel dotikati njenih dojk, domnevno z namenom pregleda bezgavk. Nato naj bi ji brez opozorila odpel gumb na hlačah ter jih s spodnjicami vred povlekel do kolen. Ko je legla na mizo za pregled, naj bi z roko pritisnil na njen kolk, nato pa še nad sramno kost. 

Ko ji je naročil, naj se obrne na trebuh, se ni odzvala, zdravnik pa naj bi jo nato sam prijel za boke, jo obrnil na hrbet ter ji začel brez rokavic razmikati sramne ustnice in pritiskati na spolovilo. Oče, ki je dijakinjo pripeljal v zdravstveni dom, je med pregledom moral počakati v čakalnici.

Na sojenju je Kolarič storitev očitanega dejanja zanikal, priznal pa, da je pregled izvedel brez rokavic ter da je dekle slekel do kolen in jo obrnil na trebuh. Trdil pa je tudi, da naj bi bezgavke pregledoval zaradi suma obolenja za mononukleozo. V sodnem postopku je izvedenec ocenil, da obtoženi ne bi smel nenapovedano sleči pacientke. Pri pregledu bezgavk ni bilo potrebno dotikanje dojk in spolovila. V primeru suma na mononukleozo, je treba izmeriti tudi temperaturo in potipati bezgavke na vratu ter pod čeljustjo, česar pa zdravnik ni storil.

Z rekonstrukcijo pregleda je bilo ugotovljeno, da je med pregledom prišlo do razmikanja sramnih ustnic. Gre za početje, ki je v nasprotju z medicinsko doktrino.

Zdravniški poklic lahko opravlja še naprej

Čeprav je tožilec zahteval začasno prepoved opravljanja zdravniškega poklica, sodišče tega ni izreklo. "Pričakujem, da bo obtoženi v bodoče bolj previden pri obravnavi pacientk kakršne koli starosti," je dejala sodnica, ki je ocenila, da bi prepoved opravljanja poklica bila prekomerna sankcija, ker je šlo zgolj za hiter pregled, ki naj na oškodovanki ne bi pustil težkih in trajnih posledic. 

Kolarič je kmalu po spornem pregledu v ZD Lenard dal odpoved in odprl koncesijsko ambulanto v Razkrižju, kjer zadnji dve leti nemoteno nadaljuje delo, saj ga ni doletela nobena sankcija. 

Še naprej zdravi 52 mladoletnikov, pridobil še sedem novih pacientov

Aprila je imel v svoji ordinaciji v Razkrižju opredeljenih 1021 pacientov, kar je sedem več kot pred mesecem dni, ko se je zaključilo sojenje, ki je bilo zaradi domnevne zlorabe medijsko zelo odmevno.

Kot kažejo podatki ZZZS, ima Kolarič enega bolnika manj v skupini od 7 do 18 let, še vedno pa v njegovo ordinacijo prihaja 52 mladoletnikov, starih med 7 in 18 let.  Šest novih pacientov, ki so za svojega družinskega zdravnika po objavi sodbe, izbrali za svojega zdravnika, je starih med 50 in 64 let. Druge ordinacije družinske medicine so od Razkrižja oddaljene med 20 in 30 minut, zdravniki še sprejemajo nove paciente. 

*Fotografija je simbolna

 

 

Komentarjev 6
  • Kmodri 10:33 14.april 2019.

    Itak je tam doli iskal zobe...

  • nergač 19:33 13.april 2019.

    je že kar smešno gledati te portalske kruhoborke, ki v želji pridobitve vedno novih radovednih pogledov opisujejo zadeve, kjer sploh niso bile in samo burijo svojo in domišljijo nadebudnih bralcev,

  • ode 18:06 13.april 2019.

    Med frkljami se je hitro razvedelo in sedaj vse hočejo k njemu. Pa tudi kakšna stara se najde, ki računa, da bo tudi njej razpiral.