Zdravje
1430 ogledov

Človeku presadili prašičjo ledvico

transplantacija kirurg Žurnal24 main
Ameriški kirurgi so uspešno presadili prašičjo ledvico človeku. Gre za pomemben korak k reševanju težav s pomanjkanjem organov.

Kirurgom medicinskega centra Langone Health newyorške univerze je med dvourno operacijo uspelo uspešno presaditi prašičjo ledvico človeku. Prejemnik organa je bil možgansko mrtev, brez možnosti okrevanja, njegovi sorodniki pa so pristali na operacijo.

Ledvica, ki so jo odvzeli prašiču, je bila genetsko spremenjena tako, da je prejemnikovo telo ne bi prepoznalo kot tujek in jo zavrglo. Podobne poskuse so že opravili pri drugih primatih, to pa je prvič, da so to poskusili tudi pri ljudeh. 

Zdravniki so naslednja dva dni podrobno spremljali delovanje ledvice, izvedli več preiskav in testov. Vodja projekta dr. Robert Montgomery je za BBC dejal, da je presajeni organ deloval normalno, kot bi presajena ledvica človeškega darovalca. 

Montgomery, ki ima osebno izkušnjo s presaditvijo organa, saj so mu presadili srce, priznava, da je njegovo delo kontroverzno, a dodaja, da trenutno okoli 40 odstotkov bolnikov, ki čakajo na presaditev umre, preden najdejo ustreznega darovalca. Ideja o uporabi prašičjih organov za transplantacije ni nova, saj se prašičje srčne zaklopke že uporabljajo pri ljudeh. Poleg tega velikost prašičjih organov ustreza velikosti človeških organov. "Prašiče uporabljamo za hrano, v medicinske namene – za zaklopke, za zdravila. Mislim, da to ni tako zelo drugače," je dejal. 

Preden bi to lahko postala praksa, bo seveda potrebnih še več raziskav. Prepričan je, da bi lahko v roku desetih let to postalo realnost.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.