Zdravje
13986 ogledov

Covid-19: Nova pravila za testiranje

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Saša Despot množično testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s hitrimi testi na novi koronavirus pred torkovim ponovnim odprtjem šol za učence prve triade in vrtcev v devetih slovenskih regijah z boljšo epidemiološko sliko
Ministrstvo za zdravje je na spletni strani objavilo posodobljena priporočila testiranja na novi koronavirus. Ta med drugim uvajajo možnost testiranja na koronavirus z odvzemom brisa grla in nato sprednjega dela nosu.

Če so strokovnjaki doslej priporočali odvzem brisa za testiranje na novi koronavirus iz nosno-žrelnega predela, je po novem odvzem brisa dovoljen tudi iz grla in sprednjega dela nosu. To določa posodobljeni algoritem testiranja na koronavirus, ki ga je ministrstvo za zdravje pripravilo v sodelovanju z delovno skupino za mikrobiološko diagnostiko in spremljanje, ki je del posvetovalne skupine Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za spremljanje koronavirusa. Kot so na ministrstvu pojasnili za STA, so spremenjena priporočila že posredovali izvajalcem testiranja na koronavirus.

Algoritem je sicer podoben tistemu, ki ga je delovna skupina pod vodstvom mikrobiologinje Viktorije Tomič pripravila že v avgustu. Tomičeva je za STA pred časom pojasnila, da mora pri drugem primeru zdravstveni delavec bris najprej odvzeti iz žrela, nato pa še iz sprednjega dela nosu.

Najprej se moraš testirati na lastne stroške, potem na pa stroške države

Kot navajajo na ministrstvu, mora oseba, ki ima znake covida-19 ali sumi, da se je okužila s koronavirusom, najprej opraviti hitri test za samotestiranje. Testi za samotestiranje so za splošno populacijo samoplačniški.

Če je test pozitiven, naj posameznik najpozneje v 24 urah po opravljenem samotestu opravi hitri test na koronavirus pri uradnem izvajalcu testiranj. Testiranje je ob predložitvi dokaza o pozitivnem samotestu brezplačno. Kot dokaz šteje fotografija pozitivnega samotesta ali samotest v vrečki, ob predložitvi osebnega dokumenta.

Testiranje je brezplačno tudi, če posameznika k izvajalcu testiranja napoti družinski zdravnik, ob prekinitvi izolacije po sedmih dneh od potrjene okužbe in ob zahtevi izvajalca zdravstvene dejavnosti o negativnem hitrem testu za izvedbo zdravstvene storitve.

V času čakanja na izvid testa naj se testirani umakne v izolacijo, poudarjajo na ministrstvu. V primeru pozitivnega rezultata je posamezniku potrjena okužba s koronavirusom.

Če je potrditveni test negativen, še en test ali PCR

Če je rezultat hitrega testa negativen, pa algoritem svetuje ponovitev hitrega testa ali PCR-testiranje. Kjer je možno, priporočajo PCR-testiranje, tako da posameznika ob koronavirusu testirajo še na gripo in respiratorni sincicijski virus (RSV).

Gre za najpogostejša respiratorna obolenja v jesensko-zimskem času, je pojasnila mikrobiologinja Tomič. Sočasno testiranje na več virusov po njenih besedah za laboratorije ne bo pomenilo večjih logističnih težav, le naprave za PCR-testiranje bi za analizo potrebovale nekoliko več časa, opravile pa bi jo sočasno.

Za osebe, ki bodo zdravljene z zdravilom proti covidu-19 paxlovid, na ministrstvu po priporočilih ljubljanske infekcijske klinike svetujejo PCR-testiranje. V primeru kratkega časovnega okna ter jasne epidemiološke in klinične slike je izjemoma dovoljeno opraviti tudi hitri test, a ga je nato treba potrditi s PCR-testiranjem.

PCR-testiranje je po protokolu predvideno tudi v primeru, ko posameznik brez simptomov opravi hitri test, ta pa pokaže okužbo s koronavirusom, v primerih, ko posameznika čaka ambulantni pregled ali zdravljenje v bolnišnici.

Trajanje izolacije ostaja sedem dni

Kljub nekaterim informacijam, da bi se lahko trajanje izolacij ob okužbi s koronavirusom skrajšalo, pa se to za zdaj ne spreminja. Izolacijo je ob negativnem hitrem testu še naprej mogoče prekiniti sedmi dan po potrditvi okužbe.

Delovna skupina za klinično obravnavo in zdravljenje, ki jo vodi predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc, pri posvetovalni skupini za spremljanje koronavirusa NIJZ, je namreč odločila, da za spremembo trajanja izolacij ni zadostnih strokovnih podlag, je razvidno iz zapisnika posvetovalne skupine, ki je objavljen na spletni strani NIJZ.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:03 24.oktober 2022.

    Tole je kar nekaj! Sam si moraš kupit test in če pokaže pozitivno greš še na uradno testiranje. Pa v tej zblojeni Slo folk ni osveščen, ni jim jasno, da je širjenje nalezljivih okužb kaznivo dejanje in iz svojega žepa ...prikaži več za teste ne bodo dajali, za nekaj kar je za njih larifari. Sploh zadaj, ko cepljen ali prebolel ni več nikakršni pogoj. In glupi slovenček bo širil svoje ogabne bacile naprej. Bravo covid odločevalci, ker podpirate širjenje okužb.

  • drecos123 20:07 23.oktober 2022.

    budale na kubik ste, lazete ze 3 leta

  • rd2dmk2 19:07 23.oktober 2022.

    smetarji so dobro podkupili.. za isto neumnost dvakrat testirat. če si vročičen, ali te muči naduha, pa te boli glava (pa ne zaradi tege, ker bi se želel izgonti slabemu sexu) se moraš najprej sam testirat ( in plačat ) ...prikaži več in ker si pozitiven, to ne velja za nikogar, razen za kelnarco v domačem bifeju, ki noče dat dva šnopsa za ozdravitev in moraš zato it v potrditev k dohtarjem. in zakaj so smetarji veseli, pa dva testerja gresta v maloro, vsaj eden preveč.