Zdravje
625 ogledov

Covid-19: Takšni so zadnji podatki

Testiranje na covid-19 Profimedia
Število novih primerov še naprej narašča.

V soboto je bilo opravljenih 612 testov PCR in 5.632 hitrih antigenskih testov, s katerimi so potrdili 1.474 novih primerov okužbe s SARS-CoV-2. Ocenjeno število aktivnih primerov se je tako povzpelo na 32.946. Naraščata tudi štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev in sedemdnevno povprečje potrjenih primerov. 

V tem tednu se je v primerjavi s posameznimi dnevi prejšnjega tedna število novih primerov vsak dan zvišalo. Najvišji skok smo zabeležili v petek, ko je bilo v primerjavi s tednom prej potrjenih dobrih 39 odstotkov več primerov, najnižjega pa v soboto, ko se je število novih primerov povečalo za dobrih 29 odstotkov. 

Rast števila novih primerov je bila pričakovana in jo lahko spremljamo tudi drugje po Evropi. Predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel to pojasnjuje tako: "Po eni strani je to posledica širšega sproščanja, ki se je zgodilo v večini evropskih držav, potem je tu nekoliko bolj prenosljiva različica BA.2, hkrati pa zaščita v prebivalstvu počasi upada." Pred nami so sicer meseci, ki so za širjenje virusa manj ugodni, vendar pa moramo v jesen stopiti pripravljeni tudi na slabši scenarij. 

V ospredju še naprej ostaja stanje v bolnišnicah, ki se je umirilo v primerjavi z začetkom leta. V soboto je bilo v bolnišnicah 341 bolnikov, ki so zboleli za covidom, od tega se jih je 58 zdravilo v enotah intenzivne terapije. Trenutno je na navadnih oddelkih več bolnikov s covidom (150) kot zaradi covida (133), medtem ko je v enotah intenzivne terapije razmerje drugačno. 48 bolnikov je v enotah intenzivne terapije zaradi covida, deset pa s covidom. 

Včeraj je umrlo šest bolnikov, ki so zboleli za covidom-19.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.