Zdravje
1128 ogledov

Danes je za alergike dan D

Cvetoč travnik Shutterstock
Pojavljajo se tudi že prva zrna trav ...

Italijanski zdravnik in vodja Oddelka za alergije v bolnišnici Gesu Alessandro Fiocchi je letošnji prvi maj označil za dan D za alergike. Po njegovi oceni je namreč letošnje vreme z vztrajnim mrzlim vremenom in deževnimi obdobji povzročilo, da se je v zadnjih tednih zaradi visokih temperature narava na hitro razbohotila, poroča Italijanska tiskovna agencija Ansa.

Najhujši dan za alergike je po zdravnikovih besedah prav današnji dan.

Na slovenskem Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je sicer na voljo aktualna napoved cvetenja, ki je zelo priporočljiva za vse alergike in starše alergičnih otrok. Najdete jo TUKAJ.

Napoved za ta teden

V nižinah se po podatkih strokovnjakov z NIJZ zaključuje sezona pojavljanja cvetnega prahu breze, podaljšujejo jo gaber, hrast in bukev s sorodnimi alergeni. Poteka pa sezona malega jesena, obremenitev bo lokalno srednje visoka do visoka. V parkih cvetita platana in divji kostanj, lokalno bodo obremenitve povišane: "V zraku bo cvetni prah različnih vrst vrb in večje količine cvetnega prahu iglavcev (bor, smreka, jelka), ki le redko povzroča težave z zdravjem."

Opozarjajo, da se že pojavljajo prva zrna trav: "Cvetni prah sprošča lisičji rep na vlažnih travnikih in pasja trava na toplih rastiščih v naseljih. Nizko obremenitev pričakujemo tekom prvega tedna maja."

V Primorju bo po njihovih podatkih v zraku mešanica hrasta, gabra in malega jesena. Mali jesen letos intenzivno cveti, zato pričakujejo visoke obremenitve zraka, težave lahko povzroča nekaterim posameznikom preobčutljivim na oljko.

Obremenitev s cvetnim prahom trav bo po njihovih napovedih nizka, pojavljal se bo cvetni prah trpotca. V zraku bo v manjših količinah prisoten cvetni prah krišine, cipresovk in divjega kostanja. Cveti bor, ki le redko povzroča alergije, lahko pa povzroči občutek tujka v očesu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.