Zdravje
937 ogledov

Do februarja lahko še pol milijona žrtev

nošenje mask na prostem Saša Despot
Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da bi lahko zaradi covida-19 do februarjav Evropi umrlo še pol milijona ljudi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes izrazila zaskrbljenost zaradi naraščanja števila okužb s covidom-19 v Evropi. Ocenjujejo, da bi lahko bolezen do februarja na celini terjala še pol milijona žrtev. "Evropa je znova epicenter pandemije," je v Koebenhavnu dejal direktor WHO za Evropo Hans Kluge.

"Če se bo sedanji ritem širjenja okužb nadaljeval, bo v regiji do februarja umrlo še pol milijona ljudi," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Po oceni WHO je širjenje okužb posledica nezadostne precepljenosti v kombinaciji z rahljanjem ukrepov.

Število hospitalizacij se je v enem tednu več kot podvojilo

V samo enem tednu se je v Evropi število hospitalizacij zaradi covida-19 več kot podvojilo. Že šest tednov zapored v Evropi narašča število okužb, medtem ko se število smrti zvišuje že sedem tednov zapored. Dnevno tako v Evropi zabeležijo 250.000 primerov okužb ter 3600 smrti, poroča AFP.

Glavni delež pri zviševanju števila smrti gre na račun Rusije, kjer je v zadnjem tednu umrlo več kot 8000 ljudi, sledila Ukrajina s skoraj 4000 smrtmi in Romunija, kjer so jih v enem tednu zabeležili 3100.

WHO je danes znova pozval k uporabi mask. "Projekcije kažejo, da lahko, če bomo v Evropi in centralni Aziji dosegli 95-odstotno uporabo mask, rešimo 188.000 življenj od pol milijona, kolikor jih lahko izgubimo do februarja 2022," je dejal Kluge.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • kapibara1 17:50 04.november 2021.

    Če bi to Krek napovedal(90.00mrtvih) bi še vrejel, tako je pa to še eno prazbo strašenje ljudi !

  • bobubob 13:45 04.november 2021.

    Kar dobro gre tej medicinski stroki. Prepovedali so zdravilo, sedaj bodo še D vitamin, sončenje pa že od nekdaj 'ni zdravo'....ja, ministrski digitalizatorji pa uvajajo pametne hladilnike, ki se ob neveljavni PCT QR kodi ne bo odprl.....ob morebitnem kriznem odloku ...prikaži več PV pa morda le še samo 7x poživljenemu. https://osf.io/9egh4/