Zdravje
3683 ogledov

Do zdravnika je nemogoče priti

zdravstveni dom Ljubljana Saša Despot
V ZD Ljubljana, kjer noben družinski zdravnik ne sprejema novih bolnikov, kadrovsko stisko poskušajo reševati tudi s tujimi zdravniki, v prvi fazi so se dogovorili za sodelovanje z 10.

V ZD Ljubljana bodo po priznanju poklicnih kvalifikacij na ministrstvu za zdravje kandidati začeli izobraževanje zahtevanega nivoja znanja slovenščine.

Vodstvo Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana je ministru za zdravje Alešu Šabedru že julija pojasnilo, da so aktivno pristopili k iskanju družinskih zdravnikov, saj bodo v naslednjih letih potrebovali 50 novih. Trenutno sicer iščejo šest družinskih zdravnikov za nedoločen čas in štiri za določen čas, so navedli za STA.

A kot so opozorili že poleti, specializantov, s katerimi nameravajo zapolniti nekaj prostih mest, ne bo dovolj, saj se je to področje zanemarjalo desetletja. Zato so se povezali z zdravniškimi zbornicami in fakultetami v Srbiji, Makedoniji in Črni Gori, objavili so oglase v dnevnih časopisih in na spletnih portalih.

Dogovorjeni z desetimi zdravniki

Zdravnik | Avtor: Reuters Reuters
Kot kaže, so bili uspešni, saj trenutno trenutno poteka proces prevajanja dokumentacije kandidatov, ki je potrebna pri izvedbi postopka priznavanja poklicnih kvalifikacij na ministrstvu za zdravje. Ko bodo postopki zaključeni, bodo kandidati takoj začeli izobraževanje za znanje slovenskega jezika na zahtevani ravni C1.

"V prvi fazi smo se dogovorili za sodelovanje z 10 zdravniki, vendar bomo v naslednjih fazah poskusili pridobiti še dodatne kandidate iz tretjih držav," so napovedali v ZD Ljubljana, kjer so že konec leta 2018 vsi družinski zdravniki presegli mejo, ko lahko prenehajo opredeljevati nove bolnike.

Na seznamu 122 družinskih zdravnikov trenutno ni več nobenega, ki bi še sprejemal nove bolnike, zaradi česar so še posebej zaskrbljeni v sindikatu upokojencev. V sindikatu od ministrstva zahtevajo, da prebivalcem Slovenije "nemudoma zagotovi dostop do zdravstvenih storitev na primarnem nivoju in s tem odpravi kršitve temeljnih človekovih pravic, kamor sodi tudi pravica do zdravstvenega varstva".

Prav tako predlagajo, da ministrstvo preuči utemeljenost sprejetih dogovorov z zdravniškimi organizacijami iz leta 2017, ki so po navedbah sindikata poslabšali zdravstveno varnost ljudi. Zaradi dostopnosti in zagotavljanja zdravstvenih storitev pa naj nato začasno zamrzne sporazum, dokler ne bodo zagotovljeni pogoji za njegovo izvajanje in zagotovljeno celovito zdravstveno varstvo, kot ga določa slovenska zdravstvena zakonodaja.

Ljubljanski območni odbor ministrstvu še predlaga, naj osebam, ki še iščejo osebnega zdravnika pošljejo obvestila, kam se lahko obrnejo, da bodo uredili svoj položaj glede zdravstvene oskrbe.

Kaj lahko naredijo tisti, ki so brez?

Na vprašanje, kaj svetujejo osebam, ki še iščejo zdravnika, so v ZD odgovorili, da na območju Ljubljane z okolico delujejo tudi družinski zdravniki koncesionarji. Na območju ljubljanske enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) 1895 glavarinskih količnikov, kar je meja, pri katerih zdravniki po novo določeni meji v lani sprejetem aneksu ena k splošnemu dogovoru lahko odklanjajo bolnike, sicer ne dosega manj kot 20 timov družinskih zdravnikov in pediatrov koncesionarjev.

V ZD Ljubljana ob tem še zagotavljajo, da se z vidika strokovne, kakovostne in varne zdravstvene oskrbe trudijo zagotavljati vso potrebno oskrbo, vsem tistim, ki njihovo konkretno pomoč potrebujejo. "Bolniki se lahko obrnejo na enoto, kjer so imeli nazadnje izbranega osebnega zdravnika, in sicer na sprejemno ambulanto," so navedli.

Hkrati opozarjajo, da bo za dvig zanimanja za družinsko medicino treba poskrbeti na sistemski ravni z ustreznim povečanjem vpisa na medicinsko fakulteto, možnostjo štipendiranja študentov družinske medicine, višjo plačo zdravnikom začetnikom in že aktivnim družinskim zdravnikom ter ponuditi ugodnosti, kot so na primer stanovanjske razmere. "Vse to so seveda sistemski ukrepi, ki jih bo med ostalimi moralo reševati tudi ministrstvo," so še zapisali v zdravstvenem domu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Gandolf 16:14 24.januar 2020.

    Ko bo sila ne bo nihče spraševal al znajo slovensko. Do takrat se lahko igramo!

  • Majazmaja 15:47 24.januar 2020.

    In teh 10 zdravnikov bo NESKONČNO dolgo opravljalo izpit iz slovenskega jezika, ker j* zakomplexane prfoxe z oddelka za slovenistiko na filofaxu zahtevajo znanje na nivoju C1 in sestavljajo take teste, da bi na njih padlo 90 % v Sloveniji ...prikaži več rojenih in izšolanih Slovencev (tudi vsi pisuni z Žurnala24). Poznam nekaj zdravnikov, ki izvrstno govorijo slovensko, pa padejo, ker pri eseju ne členijo 'pravilno' besedila in / ali pri testu ne ločijo zloženke od sestavljenke oz. deležja od deležnika.