Zdravje
526 ogledov

Dobra novica za zdravljenje raka dojk v Sloveniji

Rak dojk - roza pentlja obleka BOBO Žurnal24 main
Odslej je na voljo prvo in edino tarčno zdravilo za napredovalega raka dojk. Slovenija je tako ena izmed redkih držav s to možnostjo.

Bolnikom v Sloveniji je odslej na voljo prvo in edino tarčno zdravilo za napredovalega raka dojk. Kot so sporočili iz Novartisa, ki v Mengšu izdeluje potrebno učinkovino, je zdravilo z učinkovino alpelizib novo upanje za bolnike z napredovalim rakom dojk z mutacijo PIK3CA, ki imajo navadno slabšo splošno prognozo. Tovrstna mutacija spodbuja rast tumorja in je povezana s slabim odzivom na zdravljenje.

Gre za tarčno zdravilo za raka dojk z mutacijo PIK3CA, ki je značilen za okoli tretjino bolnic in bolnikov. Zdravilo se prejema skupaj s hormonsko terapijo, kar intenzivira njegovo delovanje. Tako se na zdravljenje odzove več bolnikov, čas, ko rak ne napreduje, pa je daljši kot bi bil, če bi jih zdravili samo s hormonsko terapijo. ''Zdravilo ni čudežno, vsekakor pa nudi dodatno možnost zdravljenja in obvladovanja bolezni,'' pravi dr. Simona Borštnar, dr. med., vodja multidisciplinarnega tima za rak dojk na Onkološkem inštitutu Ljubljana.

V Sloveniji vsako leto za napredovalim rakom dojk zboli okrog 3501 ljudi. Od zbolelih ima približno tretjina tistih s podtipom HR+/HER2- mutacijo PIK3CA.

Na Onkološkem inštitutu (OI) so že zdravili bolnice v programu sočutne uporabe, še preden je bilo zdravilo registrirano. V okviru programa, kjer proizvajalec daje na voljo zdravila brezplačno, na OI zdravijo 25 bolnic. Povprečni čas jemanja zdravila je leto dni, ''zdravilo pa ima tudi neželene učinke, med katerimi je najbolj neugoden dvig krvnega sladkorja, vendar pa to, skupaj z diabetologi, znamo obvladovati,'' pojasnjuje onkologinja.

Zdravilo so bolnice prejemale v kombinaciji s hormonskim zdravilom fulvestrantom, učinkovitost pa so strokovnjaki primerjali s fulvestrantom samim. ''Dodatek je podvojil delež odgovorov in podaljšal čas brez napredovanja bolezni s 11 na 20 mesecev,'' dodaja onkologinja. ''Zdravilo alpelizip dajemo skupaj s hormonsko terapijo in s tem intenziviramo njeno delovanje, kar pomeni, da več bolnikov odgovori na zdravljenje, remisije bolezni pa trajajo dlje, kot če bi jih zdravili samo s hormonsko terapijo,'' strokovnjakinja obrazloži uporabo zdravila.

Podpredsednica Združenja Europa Donna Slovenija Radka Tomšič Demšar pozdravlja novost: "Vsako novo zdravilo predstavlja dodatno možnost zdravljenja in novo upanje za bolnice, ki se soočajo z razsejano boleznijo in hkrati za vse tiste, ki bodo šele zbolele. Tudi razsejano bolezen lahko onkologi z ustreznim zdravljenjem dobro obvladujejo vrsto let, bolnice pa živijo kakovostno življenje. Zadovoljni smo, da slovenski onkologi prispevajo k sodobni obravnavi raka in so bolnicam dostopna vsa zdravila," in ob tem izpostavlja, da v Sloveniji za rakom dojk letno zboli tudi okoli 10 moških.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.