Zdravje
5256 ogledov

Ta različica virusa nas je povsem povozila

Koronavirus covid-19 laboratorij
1/4
Profimedia
Angleška različica je postala prevladujoča različica v Sloveniji. V prejšnjem tednu so zabeležili primer nove različice, ki nosi kritično mutacijo.

"Različica B.1.1.7 odločno zavzema vodilno mesto med različicami virusa SARS-CoV-2. Delež je v zadnjem tednu porastel čez 70 odstotkov, tudi v osrednjeslovenski regiji, za katero rezultate posreduje inštitut za mikrobiologijo, je prerasel 65 odstotkov," je trenutno stanje opisala Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Angleška različica je tako postala prevladujoča različica v vseh regijah v Sloveniji. Različica B.1.258.17, ki je bila še nedolgo tega prevladujoča različica pri nas, zdaj predstavlja le še 26,9 odstotka sekvenciranih genomov.

"Številke, ki smo jih zabeležili v zadnjem tednu, kažejo, da imamo zdaj 2820 potrjenih primerov angleške različice, prirast od prejšnjega tedna je 25-odstoten. Razveseljujoče je, da druge različice ne pridobivajo po moči. Število nigerijske različice B.1.525 je poraslo samo za en primer, število primerov južnoafriške različice B.1.351 je ostalo enako kot prejšnji teden, in sicer beležimo skupaj 26 primerov. Število različice A.27 je poraslo samo za en primer. Brazilske različice P.1 imamo še vedno samo en primer in to iz osmega tedna," je opisala razširjenost najbolj kritičnih mutacij virusa pri nas.

covid-19 epidemija različice | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Pojavila se je še ena kritična različica

NLZOH je v prejšnjem tednu zabeležil novo različico, ki je nosilka kritičnih mutacij. "Označujemo jo z B.1..1.318. Opisali so jo v Angliji in v ZDA. Poseduje nekatere kritične mutacije, vendar ne tiste najbolj pomembne, ki si jih delijo angleška, južnoafriška in brazilska različica," je pojasnila direktorica NLZOH.

Pristojni še opravljajo dodatne raziskave o različici, ki so jo do zdaj odkrili samo pri nas. Ko bodo vsi rezultati zbrani, jih bodo predstavili. Pričakujejo, da omenjena različica ne bo imela epidemiološko gledano večje vloge, saj angleška različica močno prevladuje.

covid-19 epidemija različice | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Preiskujejo primere suma ponovnih okužb

Doslej je bilo sekvenciranih že več kot šest tisoč genomov virusa, število različic pa je v zadnjem obdobju poraslo iz 63 na 68 v zadnjem obdobju sekvenciranja. "Delamo po treh različnih shemam. Nekatere vzorce sekvenciramo direktno, druge najprej presejemo in nato potrjujemo s PCR testiranjem, kar 90 primerov pa imamo, ko je šlo za sum na ponovno okužbo oziroma okužbo po cepljenju ali pa kakšno drugo epidemiološko indikacijo," je dejala Žohar Čretnik. Natančnejših podatkov o omenjenih 90 primerih še ni in jih bodo predstavili, ko bodo na voljo.

Stanje po regijah se je v tednu dni spremenilo. Kot je pojasnila direktorica NLZOH: "Regije, ki so bile v prejšnjem tednu najslabše so se nekoliko izboljšale, to so predvsem jugovzhodna in posavska regija, ki sta padli za približno za 10 odstotkov, medtem ko regije, ki so poskočile za približno 30 odstotkov so pomurje, koroška in obalno-kraška. Vidimo, da je v Pomurju delež angleške različice že več kot 90 odstotkov. Kar pa je razveseljujoče in štejem za uspeh, je dejstvo, da se zadnje tri tedne pojavljanje angleške različice giblje linearno in nismo šli v strmo eksponento rast, kot je kazalo še na primer v devet tednu."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • JZekspert 17:25 16.april 2021.

    Ko smo že pri tem, izjemno zanimiv intervju s strokovnjakom in žvižgačem, Mike-om Yeadonom, bivšim vplivnim raziskovalcem v Pfizerju. Govori prav o teh 'slavnih' različicah covida in pove še marsikaj zanimivega, toplo priporočam vsem normalnim, pa tudi tebi, MS in ...prikaži več tvojim prijateljem v kleti: https://www.thelastamericanvagabond.com/michael-yeadon-interview-former-pfizer-vp-speaks-out-on-dangers-of-mrna-vaccines-covid-illusion/

  • Ender3 18:39 15.april 2021.

    Evolucija virusa se odraža v mutacijah, to je znano in pričakovano. Bakterije se branijo z rezistenco, virusi z novimi sevi.

  • Avatar Lion007
    Lion007 14:25 15.april 2021.

    Naslednjih 174 večerov je ključnih. 😂 😇