Zdravje
18481 ogledov

Pomemben uspeh: Izdelali zdravilo proti covidu-19

Profimedia
Merck, nemško multinacionalno podjetje za znanost in tehnologijo, napoveduje tablete za boj proti covid-19.

Tablete Merck in Ridgeback Therapeutics naj bi za polovico zmanjšale tveganje hospitalizacije ali smrti zaradi covid-19, so danes oznanili iz podjetja Merck. Molnupiravir bi bilo prvo peroralno protivirusno zdravilo za covid-19, če bi ga ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) odobrila za izredno uporabo. Neodvisni odbor strokovnjakov, ki spremlja preizkušanje zdravila, je priporočil, da se študija predčasno ustavi zaradi zabeleženih pozitivnih rezultatov.

"Ker virus še naprej močno kroži in ker se trenutno razpoložljive terapevtske možnosti infundirajo in/ali zahtevajo dostop do zdravstvene ustanove, so protivirusna zdravljenja, ki se lahko jemljejo doma, da se prepreči hospitalizacijo bolnikov s covid-19, zelo potrebna,'' je povedala Wendy Holman, izvršna direktorica podjetja Ridgeback Biotherapeutics.

Eric Feigl-Ding, ameriški epidemiolog, je ob novici zapisal, da so druga zdravila, kot so monoklonska protitelesa, draga, zahtevna za izdelavo in težja za uporabo, saj zahtevajo infuzije ali injekcije. Kljub veliki učinkovitosti cepiv je njihova dostopnost v več delih sveta omejena. "Pri tem protivirusnem zdravilu je to veliko lažje,'' je dodal.

Študija je zajela 775 odraslih oseb z blagim do zmernim potekom bolezni, ki so zaradi zdravstvenih težav, kot so debelost, sladkorna bolezen ali bolezni srca, predstavljali večje tveganje za težji potek. Med bolniki, ki so jemali molnupiravir, je bilo 7,3% bodisi hospitaliziranih bodisi so umrli v 30 dneh, v primerjavi s 14,1% tistih, ki so dobivali placebo tablete. Po tem časovnem obdobju v skupini z zdravili ni bilo smrti v primerjavi z osmimi smrtnimi primeri v skupini s placebom.

Študija še čaka na strokovno oceno.

Merck je že začel proizvajati zdravilo molnupiravir. Majhne rjave kapsule bi bilo potrebno vzeti dvakrat na dan, pet dni. Farmacevtsko podjetje trdi, da bi zdravilo lahko učinkovalo tudi na mutacije koronavirusa in na druge koronaviruse. Tako ima "potencial za zdravilo, ki bi lahko delovalo pri več koronavirusih."

V Mercku so zapisali, da bodo omogočili pravočasen dostop do molnupiravirja in uvedli pristopni postopek določanja cen na podlagi meril dohodka držav Svetovne banke, ki bo odražal relativno finančno sposobnost držav. Ameriška vlada je že vnaprej kupila 1,7 milijona odmerkov zdravila v znesku 1,2 milijarde dolarjev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • Jernej65 23:12 01.oktober 2021.

    Sem prepričan, da boste nekateri še kako zobali te tablete, ko boste zboleli za težko obliko covida. Sem prepričan da ga boste proticepilci veliko več pogoltali, kot tisti ki smo se cepili. Takrat se pa nobeden ne bo več oglašal ...prikaži več na tem forumu. Boga bo prosil, samo da bi prijelo. Ma kaki stranski učinki, kaj je že to. Da, to je zdravilo, ki ga bodo najbolj potrebovali prav anticepilci, ki se sedaj najbolj rogajo. To bo božja šiba za anticepilce.

  • molka 22:25 01.oktober 2021.

    spet bo nasa gnila vlada kradla

  • milan243 19:44 01.oktober 2021.

    Kake so provizije ob nabavi,,,,, sam prašam?????