Zdravje > Eko kotiček
648 ogledov

Ambrozijo so dolžni uničiti lastniki zemljišč

ambrozija Saša Despot
Prihaja obobje cvetenja ambrozije, škodljive rastline, ki povzroča tudi nadležni seneni nahod. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja imetnike zemljišč, da so jo dolžni uničiti.

Ko ta rastlina cveti, zna biti zelo neprijetno, povzroča hude alergije na koži, asmatične napade, seneni nahod, ob vsem tem pa uničuje še pridelke. Ambrozija cveti od konca julija do konca septembra in jo je težko izkoreniniti.

Mlade rastline intenzivno rastejo predvsem v juniju in najzgodnejše začnejo cveteti že v juliju. Glavno obdobje cvetenja pa je od sredine avgusta do sredine septembra.

Pred cvetenejem pelinolistne ambrozije zato v Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin imetnike kmetijskih in nekmetijskih zemljišč v teh dneh opozarjajo na njeno zatiranje.

 

Jo bomo uspeli kdaj zatreti?

Če smo torej o nevarnosti te rastline vedno bolje osveščeni in smo njeno zatiranje celo uzakonili, se po drugi strani zdi, da je te enoletnice - nekateri jo imajo za kar najnevarnejšo rastlino od vseh - iz leta v leto več.

Da to drži, pritrjujejo tudi na eni od manjših slovenskih občin, občini Starše na Dravskem polju, kjer v tem času ambroziji posvečajo posebno pozornost: "O pojavljanju in širjenju ambrozije naše občane obveščamo preko občinskega glasila, z namenom osveščanja o tej rastlini," nam je povedala Mojca Kacjan, uradnica na občini Starše, zadolžena za okolje in prostor in dodala, da občani v zadnjem času kličejo in opozarjajo na rastlino, ki se je ponovno razrasla ob tamkajšnjih njivah in poljskih poteh: "Če kdorkoli pokliče na občino in pove, da je na nekem območju opazil ambrozijo, lastnika opozorimo, da jo pravočasno odstrani, v bistvu jo mora odstraniti," je še pojasnila naša sogovornica.

Lastniki zemljišč so jo dolžni odstraniti sami

V skladu z Zakonom o zdravstvenem varstvu rastlin in Odredbo o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia je zatiranje obvezno že od leta 2010 dalje.

Imetniki zemljišč morajo ambrozijo odstranjevati tako na kmetijskih kot tudi na nekmetijskih zemljiščih. Odredba tako velja za upravljalce cest, železnic, letališč in parkov ter za občine, kmetovalce, lastnike vrtov in vse druge lastnike: "Lastniki so na koncu hvaležni, da smo jih opozorili, saj ugotovijo, da je to res problem," izkušnje z občani Starš opiše Kacjanova in doda, da na občini do zdaj inšpektorjev še niso klicali.  

Nadzor in kazni

Nadzor nad izvajanjem predpisa izvajajo fitosanitarni inšpektorji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Za neodstranitev so predvidene tudi denarne kazni,čeprav inšpektorji po našem vedenju zaenkrat bolj opozarjajo, kot kaznujejo.

Od tisoč do tisoč petsto evrov kazni

Po zakonu o inšpekcijskem nadzoru se z globo tisoč petsto evrov za prekršek kaznuje pravno osebo, z globo petsto evrov pa odgovorno osebo pravne osebe in posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, ter z enako globo petsto evrov samostojnega podjetnika posameznika ali fizično osebo.

O ambroziji

Pelinolistna ambrozija je tujerodna invazivna rastlinska vrsta, ki s hitrim razmnoževanjem uničuje razvoj domorodnih biotskih vrst. Poleg tega je ena najbolj alergogenih rastlin, ki se nezadržno širi po Sloveniji. Ena rastlina ima lahko 60.000 semen ter več milijonov pelodnih zrn, veter jih lahko raznese več kot sto kilometrov daleč.
Ta invazivna rastlina se je v Evropi razširila na začetku 19. stoletja, po nekaterih državah pa se s posebnimi akcijami proti njej bojujejo že vrsto let.

Mestna občina Ljubljana in letošnja kampanja »Rokavice gor!«.

Preberite še:

Če jo opazite, jo odstranite


Z ambrozijo so težave tudi v prestolnici. Z družbeno odgovorno kampanjo »Rokavice gor!« so zato na Molu opozorjali na njeno pravočasno odstranitev. Ker je Ljubljančani še vedno ne prepoznajo dovolj, na občini organizirajo izobraževalno-delovne akcije njenega odstranjevanja - po mestnih četrtih imajo meščani na voljo vodene sprehode.

Pri odstranjevanju ambrozije se dobro zaščitite

Rokavice in oblačila, ki pokrijejo telo, so tako obvezna. Ko ambrozija cveti, uporabimo še masko in očala, saj je cvetni prah zelo alergen. Te rumeno cvetoče rastline je najbolje odstranjevati popoldne, saj se cvetni prah sprošča zjutraj, pojasnjujejo na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer so pripravili posebno zloženko o tej alergeni rastlini in navodilo o njenem zatiranju.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 11:21 31.julij 2015.

    Zakaj nikoli nihče ne da veliko sliko ambrozije, ali takšno, ki se da močno povečati, ker iz teh sličic, ki jih dajete vsi se pa res ne razpozna kakšna je ali kakšna izgleda , da se jo prepozna.Pa ne ...prikaži več mi kakšno knjigo priporočat, ker so tam še manjše neprepoznavne slike.Tudi na netu se ne da dobiti velike slike.