Zdravje > Eko kotiček
3896 ogledov

Arso opozarja na škodljive delce na prostem, ameriški raziskovalci pa na toast

toaster Shutterstock
Ekipa strokovnjakov dodaja, da je raven raven kakovosti zraka v domovih pogosto enaka ravni onesnaženosti najbolj prometnih ulic glavnega mesta.

V teh dneh smo priča slabši kakovosti zraka, zato nas Nacionalni inštitut za javno zdravje ( NIJZ) opozarja na previdnost. Bivanje na prostem tako omejimo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja, sicer se je po njihovem najbolje izogibati prometnicam ter napornejšim fizičnim aktivnostim na prostem. Na agenciji za okolje za danes napovedujejo visoko onesnaženost zraka z delci PM10 v Novi Gorici, Zagorju, Trbovljah in Celju. 

Če živite v mestu, se je torej najbolje odpraviti na podeželje ali v gozd, saj tudi doma niste varni. Ekipa strokovnjakov s teksaške univerzi na primer opozarja, da je raven kakovosti zraka v zaprtih prostorih pogosto enaka onesnaženosti najbolj prometnih ulic glavnega mesta. S kuhanjem, čiščenjem in drugimi vsakodnevnimi gospodinjskimi opravili namreč v našem gospodinjstvu ustvarimo velike količine hlapnih in trdnih kemikalij. V času, ko je zunaj slab zrak, pa tudi odpiranje oken ne pride v poštev.

Najbolj so jih presenetili opekači

Da bi ocenila, kako vsakodnevne dejavnosti vplivajo na kakovost zraka, je skupina strokovnjakov improvizirano trosobno stanovanje opremila z monitorji. Kaj hitro so ugotovili, da že veliko strupenih snovi ustvarimo s praženjem in cvrtjem jedi, najbolj pa so jih presenetili opekači, ki v zrak pošiljajo toksične delce takoj, ko jih vklopimo, poroča The Times.

"Pri pripravi toasta toplotni elementi segrejejo ostanke in maščobe v toasterju, ki vključuje olje,"  je dejala  Marina Vance. "Prvi rezultati so pokazali, da tak kruh oddaja vrsto snovi. Našli smo etanol, stranski produkt kvasa. Če se grelnega elementa dotaknejo drobni kosi kruha, lahko vidite dim, ta lahko nastane tudi od drobtin na dnu toasterja," je dodala raziskovalka, ki je sodelovala v raziskavi. "S primerjavo kakovosti tega zraka z zrakom na prostem lahko ugotovimo, da živimo zelo nezdravo," je še opozorila. 

Predpisana mejna vrednost 50 mikrogramov, zgoreli toast v zrak pošlje do 3000 mikrogramov takih delcev

Strokovnjakinja je ob tem opozorila na barvo toasta, ki naj bo vedno zlato rjave barve. Zato nikoli ne dopustimo, da se preveč zapeče.

Po lestvici WHO priporočena onesnaženost zraka znaša 25 mikrogramov trdih delcev na kubični meter. Znanstveniki so ugotovili, da lahko zgoreli toast v zrak pošlje do 3000 mikrogramov takih delcev.  Če je toast "zlato rjav," se količina delcev zmanjša na 300.

 | Avtor: Arso Arso
Druga onesnaževala zraka v našem domu so še čistilna sredstva, zlasti gospodinjske razpršila, in čistilniki zraka, ki oddajajo vonjave in so priključeni na vtičnico. Ugotovljeno so še da so močni onesnaževalci tudi dišeče sveče in peči na drva.

Zunaj ponekod visoka stopnja, kaj pa doma?

Za primerjavo: Najvišje ravni onesnaženosti zraka z delci so v Sloveniji značilne za večja urbana središča, povišane ravni delcev v zraku se pojavljajo predvsem pozimi, ko se prometu, ki je pomemben vir onesnaženosti zraka, priključijo še dodatni viri - kurišča in neugodni klimatski pogoji. To so predvsem Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Zagorje, Trbovlje in Hrastnik. 

 

Na agenciji za okolje, kjer redno objavljajo podatke in napovedi o kakovosti zraka v teh mestih, za danes napovedujejo visoko onesnaženost zraka z delci PM10 v Novi Gorici, Zagorju, Trbovljah in Celju. Predpisana dnevna mejna vrednost koncentracije delcev PM10 je sicer 50 mikrogramov finih delcev. Podatki od danes, med 11. in 12. uro so razvidni iz tabele. 

Priporočila za ravnanje prebivalcev ob povišanih koncentracijah delcev PM10 glede na stopnjo onesnaženosti zunanjega zraka po navodilih NIJZ, za visoko stopnjo ( 76-100) priporočajo previdnost: 

 

VISOKA 76-100 Odrasli in otroci z boleznimi pljuč ter odrasli z boleznimi srca: zmanjšanje intenzivnejših fizičnih aktivnosti, še zlasti na prostem in še posebej, če čutijo težave. Astmatiki: pričakovana pogostejša raba inhalatorjev. Starejši ljudje: zmanjšanje fizičnih aktivnost. Vsak, ki občuti nelagodje, kot so vnetje oči, kašelj ali bolečine v žrelu: naj razmisli o zmanjšanju fizičnih aktivnosti, še zlasti na prostem.
ZELO VISOKA 101 ali več Odrasli in otroci z boleznimi pljuč, odrasli z boleznimi srca, starejši: izogibanje intenzivnejšim fizičnim aktivnostim. Astmatiki: pričakovana pogostejša raba inhalatorjev. Vsi: zmanjšanje fizične aktivnosti, še zlasti na prostem, še posebej, če čutijo težave, kot so bolečine v žrelu in kašelj.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice