Zdravje > Eko kotiček
19 ogledov

Časa imate do četrtka

Vrečke z embalažo se zaradi preredkega odvoza neestetsko in nehigienično kopičij Žurnal24 main
Bliža se Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki bo letos od 21. do 29. novembra. Sodelujete lahko tudi vi in svojo akcijo prijavite do četrtka.

Tokratna tema je dematerializacija. Kako ravnati, da odpadkov sploh ne bi proizvedli oziroma, da bi jih proizvedli čim manj, torej ravnati po vodilu – narediti več z manj. 

Evropska unija si z različnimi ukrepi vrsto let prizadeva spodbujati preprečevanje nastajanja odpadkov. Ena najbolj uglednih in prepoznavnih ozaveščevalnih akcij na tem področju je Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki letos poteka pod pokroviteljstvom Evropskega parlamenta. 

Akcija pozornost vsako leto nameni drugi temi: pretekli dve sta bili zmanjševanje zavržene hrane in ponovna uporaba. V okviru akcije tako vsako leto nastajajo pobude za nove načine promocije zmanjševanja odpadkov, ponovne uporabe izdelkov in recikliranja materialov. ETZO bo letos med 21. In 29. novembrom.

Dematerializacija odpadkov  

Narediti več z manj pomeni, da poskušamo produkt zamenjati s storitvijo, si stvari delimo ali izposodimo, ponovno uporabljamo in skušamo uporabljati čim bolj trajnostno naravnane materiale. In kako lahko to doseže posameznik? Tako da si na primer že pred nakupom zastavi tri ključna vprašanja. Ali to zares potrebujem? Ali moram to nujno kupiti (imeti) in ali lahko kupim rabljeno, predelano ali popravljeno?

Evropskemu tednu zmanjševanja odpadkov se lahko pridružite vsi - nevladne organizacije, šole, bolnišnice, kulturne ustanove, zavodi, društva, podjetja in posamezniki. Kako? Preprosto tako, da v tem tednu organizirate aktivnost, ki bo prebivalce ozaveščala o tem, kako ravnati tako, da odpadkov ne bomo proizvedli oziroma jih bomo proizvedli čim manj.

Svojo akcijo lahko prijavite do 12. novembra 2015 na spletni strani Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov. Najboljše akcije se bodo potegovale tudi za nagrado European Week of Waste Reduction Awards, ki jo Evropska komisija podeljuje za najbolj inovativne pristope na področju preprečevanja odpadkov.

V Sloveniji je koordinatorka Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov Zbornica komunalnega gospodarstva. Zbornica tudi sicer spodbuja zmanjševanje količine odpadkov, odgovorno potrošnjo in ohranjanje naravnih virov.

To počne tudi prek družbeno odgovorne pobude Skupaj za boljšo družbo, ki jo je zasnovala z namenom, da bi vsa slovenska komunalna podjetja spodbujala učinkovito rabo virov in trajnostno naravnane prakse. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.