Zdravje > Eko kotiček
14 ogledov

Danes možna preseganja mejnih vrednosti

dež Saša Despot
Strokovnjaki svetujejo, da se v času večje onesnaženosti zraka raje izogibamo večjim urbanim središčem.

Za danes na Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso) le v Kopru  ne pričakujejo preseganj mejne vrednosti PM10. "Drugod pa so preseganja možna," opozarjajo. Arso je namreč za območja, kjer so sprejeti odloki, zadolžena za obveščanje javnosti o verjetnosti, da bo mejna vrednost delcev PM10 presežena.

Onesnaženost predvsem pozimi 

Na nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ) pojasnjujejo, da lahko na splošno najvišje ravni o onesnaženosti zraka pričakujemo v večjih urbanih središčih, kjer je prisotnih veliko virov onesnaževanja zraka kot so promet, idustrija in kurišča. “Ta mesta so predvsem Celje, Hrastnik, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Trbovlje in Zagorje ob Savi, kjer so bile pogoste prekoračitve mejne ravni delcev PM10 v zraku z meritvami že dokazane,” pravijo. “Onesnažensot zraka z delci ima lahko ob povišanih ravneh pomembne vplive na zdravje ljudi,” opozarjajo na NIJZ. Dodajajo, da se povišane ravni delcev v zraku pojavijo predvsem pozimi, ko se za onesnaženost zraka neugodnim klimatskim pogojem priključijo še dodatni viri onesnaženja zraka – kurišča. Vsem prebivalcem, zlasti pa bolj občutljivi skupinam kot so dojenčki in otroci, starejši, srčni in pljučni bolniki, svetujejo, da ob epizodah povišane onesnaženosti zraka skrajšajo daljše ter zmanjšajo večje fizične napore na prostem.  “Pri bivanju na prostem se izogibajmo bližini prometnic, izberimo park ali gozd,” še pravijo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.