Zdravje > Eko kotiček
29 ogledov

Danes ne pozabite ugasniti luči

Ura za Zemljo
1/9
EPA
Eifflov stolp v Parizu, newyorški Empire State Nuilding, berlinska Brandenburška vrata, dvojčka Petronas Towers v Kuala Lumpurju ... vse bo v temi.

Danes bomo tudi v Sloveniji obeležili že deseto zaporedno Uro za Zemljo (Earth Hour). K akciji se bodo pridružile številne slovenske občine z ugašanjem javne razsvetljave in nekaterih znamenitosti, sodelovalo bo več kot 7.000 svetovnih mest iz 172 držav.

Globalna akcija opozarja na podnebne spremembe, organizira pa jo neprofitni sklad World Wide Fund for Nature (WWF). V podporo lahko danes ugasnete luči med 20.30 in 21.30.

K sodelovanju se je že lani priključilo trideset naših občin, v času Ure za Zemljo je bila ugasnjena denimo razsvetljava Velenjskega gradu in razsvetljava ob pešpoti na grad, akciji se je pridružila tudi Mestna občina Maribor, kjer so se ugasnile luči na številnih ulicah tako na desnem kot levem bregu Drave. V Ljubljani je bil v temi Ljubljanski grad, v Piranu pa njegovo znamenito obzidje.

Kako se je začelo

Luči so simbolno ugasnili v Sydneyju leta 2007, kasneje je Ura za Zemljo dobila svetovne razsežnosti, ki se dogaja v več kot 7.000 mestih.

Luči ugašajo na 1.200 znamenitostih, med drugim je ugasnjen Eifflov stolp v Parizu, newyorški Empire State Nuilding, berlinska Brandenburška vrata, dvojčka Petronas Towers v Kuala Lumpurju in južnoafriški Cape Town. V fotogaleriji nekaj utrinkov iz lanskega leta.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.