Zdravje > Eko kotiček
162 ogledov

Dar čebeljih dojilj

"Na podlagi prijav zaenkrat nismo zabeležili povezave med nepravilno rabo FFS in Žurnal24 main
Zelo pomembna sestavina MM, ki vpliva na njegovo učinkovitost, je 10-hidroksi-2-decenojska kislina, ki je značilna samo za MM in se ne nahaja v nobenem drugem naravnem proizvodu. Kemijska sestava in biološko aktivne snovi matičnega mlečka sicer še niso v celoti poznane.

"Matični mleček je eden najbolj cenjenih čebeljih proizvodov, ki zaradi številnih pozitivnih lastnosti sodi v skupino funkcionalnih živil,” pravi Jasna Bertoncelj s Katedre za tehnologijo mesa in vrednotenje živil na Oddelku za živilstvo na Biotehniški fakulteti. Dodaja, da se matičnemu mlečku (MM) pripisuje antibakterijsko, antioksidativno in antitumorsko delovanje. 

“Nekateri biološki in terapevtski učinki uživanja MM so že bili potrjeni, vendar pa kemijska sestava in biološko aktivne snovi matičnega mlečka še niso v celoti poznane,” pravi. Pojasnjuje, da je poleg vsebnosti bioaktivnih proteinov, encimov in fenolnih spojin zelo pomembna sestavina MM, ki vpliva na njegovo učinkovitost, tudi 10-hidroksi-2-decenojska kislina (10-HDA), ki je značilna samo za MM in se ne nahaja v nobenem drugem naravnem proizvodu. Vsebnost te maščobne kisline v svežem MM mora biti večja od 1,4 grama na sto gramov.

Tudi za športnike

Uživanje MM naj bi izboljšalo počutje, krepilo imunski sistem, znižalo holesterol, lajšalo starostne težave in nekatere bolezni. Jasna Bertoncelj še pravi, da uživanje matičnega mlečka vpliva tudi na boljšo vzdržljivost pri športnikih. “Matični mleček se zaradi bioloških in funkcionalnih lastnosti zdi kot idealno prehransko dopolnilo, ki ga lahko kombiniramo z drugimi sestavinami, kot so vitamini, antioksidanti in minerali,” dodaja in pojasnjuje, da je MM zaradi svojega antioksidativnega, antibakterijskega in protivnetnega delovanja pogosto uporabna sestavina kozmetičnih in negovalnih izdelkov. Opozarja pa, da so še vedno potrebne nadaljnje raziskave, da se dokaže pozitiven učinek matičnega mlečka in njegovih sestavin, predvsem na ljudi.

Kaj je matični mleček 

“Matični mleček je čebelji pridelek, gre za izloček žlez čebel dojilj, s katerim te hranijo matične ličinke, matice in zelo mlade čebelje in trotovske ličinke. Je belkaste do bledo rumene barve, gosto tekoč in pogosto,” opisuje Jasna Bertoncelj. Pretežno, od 60 d 70 odstotkov ga sestavlja voda, od deset do 18 odstotkov ogljikovi hidrati – sladkorji, od tri do osem odstotkov maščobe, ter v manjših količinah proste aminokisline, maščobne kisline, mineralne snovi, vitamini, encimi in fenolne spojine.

Pridelava matičnega mlečka je zelo zamudno opravilo. “Pridobivajo ga tako, da v umetne letvice z matičnimi nastavki vcepijo en dan stare čebelje ličinke, z namenom da jih čebele dojilje preskrbijo z matičnim mlečkom. Po treh dneh čebelar pobere letvice s celicami, odstrani ličinke in nato s posebno žličko ali sesalko pobere matični mleček,” opisuje. Matičnike nato ponovno cepi z novimi ličinkami in jih vstavi nazaj v čebeljo družino. Zaradi svoje sestave je MM hitro pokvarljiv in ga je potrebno hitro in pravilno shraniti.

Kako ga uživamo

“Za uživanje MM je veliko različnih priporočil, odvisno od namena uživanja,” pojasnjuje Jasna Bertoncelj. Svetuje, da se vsak sam pred uporabo pozanima, kako naj ga uporablja. “Nekateri navajajo, da MM praviloma uživamo določeno obdobje, na primer mesec dni, temu pa sledi nekaj tednov trajajoč premor, odvisno od namena uživanja,” pravi in dodaja, da na primer svež MM, ki ga prodaja Medex, po navodilih uporabljamo tako, da zjutraj na tešče zaužijemo približno en gram oziroma eno koruzno zrno. Damo ga pod jezik, da se počasi raztaplja. “Podobno priporočajo nekateri čebelarji. Uporabljamo leseno ali plastično žličko,” opisuje. Opozarja pa, da lahko uživanje matičnega mlečka povzroči tudi alergijske reakcije, zato je treba MM obravnavati kot možni alergen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.