Zdravje > Eko kotiček
10530 ogledov

Kako ločimo čemaž od strupenih rastlin

razno 28.03.1.4 cemaz, foto: nn nn
Po štirih do petih dneh po zastrupitvi se zniža število belih krvnih celic in ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih pa bolnikom izpadejo še lasje ...

“Čemaž, jesenski podlesek in čmerika imajo podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in žal lahko tudi usodne,” opozarjajo na Sekciji za klinično toksikologijo.

Pravijo, da moramo v primeru prebavnih težav po obroku divjih rastlin, predvsem po obroku čemaža, vedno pomisliti na zastrupitev z jesenskim podleskom, čmeriko in šmarnico.

Čemaž | Avtor: Profimedias Profimedias
“Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Dve do 12 ur  po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko,” opisujejo. Po 24-ih do 72-ih urah po zastrupitvi pa pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč.

“Po štirih do petih dneh se zniža število belih krvnih celic in ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih pa bolnikom izpadejo še lasje,” naštevajo.

Rastlino ali njene dele moramo zato po njihovih navodilih vedno vzeti s seboj k zdravniku, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali. 

Kako ločim čemaž od šmarnice in podleska? 

Čemaž je podoben dvema zelo strupenima rastlinama in sicer šmarnici in podlesku. Ti dve rastlini pa nimata nikakršnega vonja po česnu, kar je osnovna značilnost čemaža.

Cvetje šmarnice je sicer drugačno od čemaževega, pozorni pa morate biti predvsem na liste, ki se skoraj na razlikujejo med seboj. Fotografija šmarnice spodaj.

Šmarnica | Avtor: Profimedias Profimedias

Podlesek pa raste v rozetah, listi so spodaj žleboviti, rastlina pa je bolj toga in raste navpično. Jesenski podlesek na fotografiji spodaj.

Jesenski podlesek | Avtor: Profimedia Jesenski podlesek Profimedia

Pogoste pa so tudi zamenjave čemaža s strupeno čmeriko na spodnji fotografiji. Zastrupitev z belo čmeriko spremljajo slabost, bruhanje, driska, glavobol, meglen in skakajoč vid, mravljinčenje, oslabelost, počasen srčni utrip, nizek krvni tlak in prehodno izguba zavesti. Zastrupitev traja 12 ur.

Čmerika | Avtor: Profimedias Profimedias

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.