Zdravje > Eko kotiček
49 ogledov

Kateri drevešček je najbolj eko?

prazniki Vrtnarstvo Kurbus
Nekateri imate raje umetna, drugi posekana naravna, tretji pa praznična dreveščka v lončku. Preverili smo, kateri nakupi so za naše okolje najboljši.

Na voljo imamo vse več in vse lepše umetne in naravne smrekice, kupimo jih lahko v zemlji, umetne pa najdemo celo v beli, modri ali rdeči barvi. Premami nas praznično vzdušje, veličina in lepota dreveščkov. Pomislite tudi na okolje?

Umetna iz škodljivega polivinil klorida

Veliko ljudi ze odloči za umetno smrečico, ker ne izgublja iglic in je enostavna za shranjevanje. Pozitivna stran je tudi ta, da smrekico lahko uporabljate več let zaporedoma in je ne odvrzete kot naravno posekano drevesce. Slabost umetnih smrekic pa je, da jih je večina izdelana iz polivinil klorida, ki je okoljsko najbolj škodljiva oblika plastike. Veliko energije se porabi pri sami izdelavi, reciklaža pa je energijsko zelo potratna. Morda bi bila dobra izbira tudi že uporabljena umetna smrekica, ki so vam jo podarili znanci, ali ste jo kupili prek kakšnega oglasnika.

Naravna so unikatna

Prava drevesa so okolju veliko bolj prijazna, seveda pod pogojem, da jih kupite pri preverjenem prodajalcu. Prednost je tudi ta, da je prav vsako drevo unikatno, saj je narava najboljši umetnik. Pravo praznično drevo je bilo vzgojeno prav za ta namen in ni naključno posekano v gozdu. Žal pa boste imeli s takšnim drevescem več dela, ker mu bodo odpadale iglice. V vrtnarstvu Kurbus pravijo, da po praznikih posekana drevesca kompostirajo, saj vedo, da iglice zakisajo substrat. Če jih ne uporabite v ta namen, sodijo med organske odpadke.

Previdno z drevescem v lončku

"Letos kupite raje rastlino posajeno v lonec, saj jo lahko po praznikih posadite v svoj vrt," svetujeta Olga Lukač in Andreja Nemec iz vrtnarstva Kurbus. Pred nakupom preverite, da so drevesca označena s posebno nalepko Zavoda za gozdove Slovenije, ki je modre barve z napisom Darilo gozda vašemu domu. "Če se odločite za nakup drevesca v loncu, drevo postopoma uvajajte na sobno temperaturo, preden ga nesete v stanovanje," predlagajo pri vrtnarstvu Kurbus. Uvajanje traja par dni, nikar pa drevesca ne imejte notri več kot dva tedna. Po uporabi ga postopoma selite iz toplega na hladno. Pri Kurbusu predlagajo, da ga najprej postavite na hodnik ali v garažo in kasneje presadite na vrt. Tam ga seveda ustrezno zaščitite z materialom, ki diha. Naj bo to na primer jutovina ali zimski vrteks.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.