Zdravje > Eko kotiček
76 ogledov

Mačke so tradicionalna božična jed

zivljenje 17.12.13. macka, foto: shutterstock Shutterstock
"Približno trije odstotki Švicarjev na skrivaj jedo pse in mačke," pravi ustanovitelj in predsednik društva za zaščito živali SOS Chats Noiraigue Tomi Tomek.

Švicarski aktivisti se zavzemajo za prepoved uživanja mačjega in pasjega mesa. V švicarski parlament so zato vložili peticijo s 16.000 podpisi, ki poziva vlado, naj prepreči uživanje domačih živali. Aktivisti na težavo opozarjajo pred prazniki, ko so mačke v nekaterih delih Švice tradicionalna božična jed.

Na skrivaj jedo pse in mačke

"Približno trije odstotki Švicarjev na skrivaj jedo pse in mačke," je po poročanju britanskega BBC povedal ustanovitelj in predsednik društva za zaščito živali SOS Chats Noiraigue Tomi Tomek. Opozoril je, da so mačke v nekaterih delih Švice, kot so območja Luzerna, Appenzella, Jure in Berna, del tradicionalnega božičnega jedilnika, ko jih pripravijo z belim vinom in česnom. Pasje meso pa v Švici večinoma uporabijo za klobase ali kot zdravilo za revmo.

Po navedbah švicarskega urada za varnost hrane in veterino v Švici ni dovoljeno prodajati pasjega in mačjega mesa, ga pa ljudje lahko uživajo. Na uradu sicer menijo, da so tovrstne prakse redke, še poroča BBC.