Zdravje > Eko kotiček
134 ogledov

Mladički brez termoregulacije

mačka hrana Shutterstock
Nahranite divje ptice, a le s primerno hrano, saj sicer lahko poginejo. Naredite zavetje za prostoživeče mucke in poskrbite za tačke vašega psa.

Ptice imajo največ težav pri iskanju hrane, ko se temperature spustijo pod ničlo in ko tla prekrije snežna oddeja, pravijo v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (Dopps). Ko začnete hraniti ptice, jih hranite redno do prve otoplitve.

Lahko jih hranite s kupljenimi mešanicami semen, ki so pripravljene prav za zunanje ptice. Zelo primerna so sončnična semena, semena prosa in konoplje, dodajte pa še bučna semena, lahko tudi bukov žir, nekaj rozin in kakšen oreh ali lešnik. Naredite jim tudi lojne pogače, potrebujete le mast in semena. Loj in semena zmešajte, pogačo pa lahko nato ovijete v mrežo in jo kar obesite na drevesno vejo. Lahko jim ponudite tudi samo surov loj, izogibajte pa se dajanju kuhinjskih odpadkov predvsem nevarna je soljena in začinjena hrana. Izogibajte se dajanju kruha, saj se ob vlažnih dneh in sprejemljivih temperaturah hitro pokvari in povzroča hude prebavne motnje, ki lahko pomenijo smrt. “Ob vrvežu na krmilnici si lahko od blizu ogledamo bolj ali manj pestro paleto ptic, opazujemo njihovo obnašanje in različne načine prehranjevanja. Ptice hranimo preprosto zato, ker so nam všeč in v nas vzbujajo pozitivne občutke,” pravijo v Doppsu in dodajajo, da je to tudi najpomembnejši razlog, zakaj hranimo ptice.  Te lahko zimo preživijo tudi brez naše pomoči.

Mladički brez termoregulacije

“Kako psi prenašajo nizke temperature je odvisno od številnih dejavnikov. Od dolžine in gostote dlake ter podlanke, telesne kondicije, zdravstvenega stanja in starosti,” pravijo na Veterinarski postaji Ljubljana. Tako so najbolj občutljivi psi, ki imajo kratko dlako brez podlanke in gol trebuh, za te pse bivanje v pesjaku zato ni primerno. “Od pasemskih psov so v mrazu ogroženi zlasti kratkodlaki hrti, doberman, nemški bokser, weimarčan, rodezijski grebenar … V mrazu se začnejo že po nekaj minutah tresti po vsem telesu,” opisujejo. Poleg tega mora biti pes za dobro prenašanje hladnih dni v primerni telesni kondiciji, v dobrem zdravstvenem stanju in ne premlad ali prestar. “Mladiček še nima razvite termoregulacije, zato ni dobro, da bi zimo preživel na prostem,” pojasnjujejo.

Psi, ki bivajo zunaj, morajo imeti dobro izolirano pasjo uto. V pasjo uto jim dajte tudi nekaj toplega, tla lahko prekrijete tudi s slamo, ki pa naj bo suha. Pasjo uto redno čistite. Posebej ob nizkih temperaturah jim večkrat dnevno menjajte vodo, ker ta sicer hitro zmrzne. Povečajte količino hrane, za zimsko hranjenje izberite posebej močno hrano. V trgovini povprašajte po energijsko bogatejših briketih. Če hrane ne pojedo, jim jo vzamite, saj bo sicer premrzla.

Osoljeni pločniki, sneg ter led pa lahko poškodujejo blazinice psov, zato jih moramo pred sprehodom primerno zaščititi. Za zaščito lahko kupite posebna zaščitna mazila, ki jih kupite pri veterinarju in bodo psa zaščitila od jutra do večera. Po sprehodu po slanih tleh pa psu sperite tačke pod mlačno vodo. Če ima vaš pes na tačkah med blazinicami veliko dlak, jih obvezno postrizite. Za sprehode lahko psu kupite tudi copate, za občutljive pse pa veterinarji priporočao za to primerne pasje plaščke.

Dajte jim brikete

Čeprav menite, da se prostoživeče mucke znajdejo, si poiščejo toplo zavetje in hrano, se motite. Tudi one potrebujejo vašo pomoč. Na spletni strani zavetišča Horjul preverite, kako lahko naredite poceni, a odlično zavetje za zunanje mucke. Zavetje ne sme biti preveliko, saj ga bodo sicer mucke težje ogrele. Lahko naredite tudi več mačjih hišic, ki se prijemajo ena druge, vanje pa dajte kar slamo, da se bodo mucke lažje ogrele. Ponudite jim tudi vodo, ki jo pa ne dajajte v hišico, saj se lahko polije. Dajte jim briketirano hrano, saj konzerve lahko zmrznejo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.