Zdravje > Eko kotiček
5 ogledov

Največja nevarnost za mestne prebivalce

promet Ljubljana vpadnica Anže Petkovšek
Dolgotrajna izpostavljenost drobnim delcem povzroča težave z dihanjem ter bolezni srca in ožilja ter skrajšuje življenje.

Onesnažen zrak ostaja največja nevarnost za prebivalce evropskih mest, je danes sporočila Evropska agencija za okolje (EEA). Po ocenah agencije je bil onesnažen zrak kriv za 400.000 prezgodnjih smrti v letu 2011. Bolezni srca in kapi so bili najpogostejši razlogi za prerane smrti zaradi onesnaženega zraka.

EEA navaja, da zrak najbolj onesnažujejo drobni delci. Dolgotrajna izpostavljenost tem delcem povzroča težave z dihanjem ter bolezni srca in ožilja ter skrajšuje življenje.

Lahko prodrejo v pljuča

Drobni delci so podobni prahu ali sajam in lahko prodrejo v pljuča. Vir teh delcev so termoelektrarne, ogrevanje stanovanj na biomaso ali fosilna goriva in izpusti vozil. "Onesnaženost zraka v Evropi je še vedno velika. Vpliva na naše naravne sisteme, gospodarstvo, produktivnost delovne sile in, kar je najresneje, splošno zdravje Evropejcev," je dejal direktor EEA Hans Bruyninckx.

Velik onesnaževalec je tudi ozon v plasti zraka pri tleh, ki ga prav tako povezujejo z večjo stopnjo smrtnosti. Agencija še opozarja, da onesnažen zrak poleg zdravstvenih težav povzroča pretirano cvetenje alg, zakisljevanje in poškodbe rastlin. EEA med ukrepi proti onesnaževanju zraka priporoča čiste tehnologije v industriji in proizvodnji elektrike, spodbujanje hoje in kolesarjenja v mestih ter uporabo železniškega prevoza za potnike in tovor, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.