Zdravje > Eko kotiček
47 ogledov

Nenehno deževje in vlaga vplivata na zdravje

dež Saša Despot
Ob prisotnosti vlage dobro uspevajo tudi plesni. Toksini plesni lahko preko krme zaidejo celo v mleko živali.

Spet smo obkroženi z lužami, padavinami in vlago, kar lahko vpliva tudi na naše zdravje. "Vlažno vreme in drugi pojavi kot so nihanja zračnega tlaka, nevihte … lahko prinesejo več težev predvsem nekaterim bolnikom, denimo bolnikom z  revmatskimi obolenji," pravita Ana Hojs in Maja Sočan iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

Opozarjata, da ob prisotnosti vlage dobro uspevajo tudi plesni: "Spore in presnovki plesni lahko povzročijo alergijske reakcije, kot so poslabšanja astme, kihanje, izcedek iz nosu, zamašen nos in tako dalje." Po njunih besedah lahko plesni uspevajo v živilih. "Toksini plesni so strupeni, lahko delujejo genotoksično, škodljivo delujejo na genetski material, in rakotvorno. Preko krme lahko zaidejo v mleko živali in v prehrano ljudi," še opozarjata. 

Dodatno prispevale poplave

Pravita, da vlaga in posledično razrast plesni slabšajo bivalne pogoje, dodatno so letos k temu prispevale tudi poplave. "Pomembni so ustrezni ukrepi za zaščito. Plesniva živila zavržemo, prostore je potrebno očistiti in osušiti, še prej pa odstraniti vzroke previsoke vlažnosti, nato je potrebno vzdrževati primerno vlažnost s pravilnim ogrevanjem prostorom in zračenjem, po potrebi tudi s pripomočki za razvlaževanje," svetujeta.

Sezona akutnih okužb dihal je kljub višji vlagi v pričakovanih okvirih in na NIJZ niso zaznali vpliva bolj deževnega vremena na obolevnost pri nas. "Da ne bi prišlo do obolenj, so letos med poplavami nekateri prebivalci morali prekuhavati pitno vodo, hidričnih epidemij med zadnjimi poplavami nismo zaznali," so zaključili. 

Komentarjev 1