Zdravje > Eko kotiček
16069 ogledov

Nov vzhajajoč švedski trend iz krompirja

napitek Profimedia
Waitrose v svojem prehanskem poročilu 2021–2022 med drugim navaja, da bo tako imenovano krompirjevo mleko eden izmed najvidenjših trendov prihodnjega leta. Pa vendar: kaj sploh je krompirjevo mleko?

V zadnjih letih se je pojavilo ogromno oblik napitkov iz rastlin kot alternativa živalskemu mleku – vse od sojinega, ovsenega, mandljevega do kokosovega napitka. Primerna so za vegane in tiste, ki imajo laktozno intoleranco, in seveda tudi vse ostale ljubitelje takšnih napitkov.

Krompir je verjetno ena izmed najbolj pogostih živil, ki se znajde na jedilniku Slovenca. Krompir je res poln ogljikovih hidratov, vsebuje pa tudi antioksidante. Pridelava tega rastlinskega napitka je sicer zdrava za naš planet, saj zanj uporabijo vsaj 50-krat manj vode kot za mandljevo, kaj šele ovseno ali kravje.

Krompir | Avtor: Profimedia Profimedia

Krompirjevega mleka v tem trenutku ne moremo kupiti na policah slovenskih trgovin. V Slovenijo ga je mogoče le naročiti prek spletne strani DUG-a ali Amazona, kjer ponujajo tri različice: navadno, brez sladkorja in barista. Vendar bo najbrž v nekaj mesecih na voljo tudi v naši bližini. Do takrat ga lahko poskusite narediti doma. Skrivna metoda za pripravo pijač DUG je patentirana emulzija krompirja in repičnega olja, ki so ga razvili na švedski univerzi Lund.

Skrajšajte čas čakanja ...

Spletna stran Food52 navaja recept, kako skrajšati čas čakanja za pokušino novega napitka. Potrebujete le pet sestavin in mešalnik.

Olupljen krompir do mehkega skuhate v treh skodelicah vroče vode s ščepcem soli. Krompir z žlico ali mrežastim cedilom vzamite ven, vodo prihranite. Dodajte toliko tople vode, da ustreza štirim skodelicam vode. Napitek lahko na tej točki tudi aromatizirate, npr. vodi lahko dodate nekaj kapljic vanilijevega ekstrakta, pest rezin mandljev ali majhno količino sladila. V mešalnik dodajte kuhan krompir in rezervirano krompirjevo vodo ter mešajte pri visoki moči približno pet minut. Nato mešanico krompirja precedite skozi gazo, pri čemer prihranite tekočino, ki bo vaše krompirjevo mleko.

Hranite ga v hladilniku do nekaj dni. Tako lahko lastno krompirjevo mleko uporabite v kosmičih, kavnih napitkih in smutijih – kjer koli bi radi uporabili svojo vegansko pijačo.

Zanimivost: Ali ste vedeli, da krompir lahko raste v vesolju? Leta 1995 je krompir namreč postal prva hrana, ki so jo gojili v vesolju, na vesoljskem čolnu Columbia. 

Krompirjevo mleko je le še ena alternativa, ki bo življenje polepšala marsikomu. Zato je pomembno razvijati svoje ideje in poskušati nove jedi oziroma živila. Ali že veste kaj bo vaša prva jed, ki jo boste naredili s krompirjevim mlekom?

Komentarjev 1
  • lalida 07:32 31.oktober 2021.

    vesoljskem čolnu hahahah dejte no mal se potrudit če že prevajate članke