Zdravje > Eko kotiček
1245 ogledov

"Pivo bo imelo leta 2027 drugačen okus"

Pivo Profimedias
"Pivo bo imelo leta 2027 drugačen okus," trdijo naravovarstveniki v sklopu kampanje za ohranitev EU okvirne direktive o vodah. Preverite, zakaj in pomagajte pri ohranitvi voda ... In vaše priljubljene pijače.

"Pivo je zvarek številnih sestavin, a vse se začne s kvalitetno vodo. Sedaj pa si predstavljajte svet, v katerem vaše najljubše pivo smrdi, ima čuden okus in izgleda kot umazana voda," opozarjajo naravovarstveniki.

Sto nevladnih organizacij iz celotne Evropske unije želi preprečiti ta črn scenarij, zato so začeli kampanjo, s katero pozivajo Evropsko komisijo, da zaščiti direktivo, ki ščiti vse vodne vire; reke, potoke, jezera, mokrišča in podzemne vode. Prav sedaj poteka vrednotenje direktive.

Pojasnjujejo, da je javna razprava edina priložnost državljanov EU, da izrazijo svoje mnenje v procesu vrednotenja direktive, #ProtectWater pa jim omogoča enostaven način, da izrazijo svojo podporo pravnemu okviru, da ta ostane močan in učinkovit tudi v bodoče. Zato se lahko pridružite kampanji in oddate svoje podatke TUKAJ. 

Kar 60 odstotkov jih ni v dobrem stanju

"Šibka implementacija držav članic EU direktive o vodah je že sama po sebi zločin, a njihov trud, da jo oslabijo še preden Komisija zaključi preverjanje ustreznosti, je korak predaleč. Pozivamo državljane celotne Evropske Unije, naj se pridružijo kampanji #ProtectWater, da se bo njihov glas slišal do vse Bruslja," pravi Andreas Baumüller, vodja kampanje iz WWF pisarne za evropsko politiko.

Sladkovodni ekosistemi so med najbolj ogroženimi na planetu n stanje v Evropi ni nič drugačno. Danes kar 60 odstotkov voda v EU ni v dobrem stanju, ker države članice dovoljujejo rabe, ki povzročijo trajno škodo, kot so jezovi, neprimerna infrastruktura in netrajnostno kmetijstvo.

Države članice so se z direktivo zavezale, da uničevanje ustavijo in dosežejo "dobro stanje" svojih voda najkasneje do leta 2027. 2027 je zato tudi leto, katerega kampanja #ProtectWater navaja za pretek 'roka uporabnosti' dobrega piva.

Blejsko jezero Posebnost Popotnik Slovenija visoko nad evropskim povprečjem

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.